Na današnji dan prije sedam godina

VIDEO I Pariški poker golova Barceloni

Prvu utakmicu su igrali na Valentinovo prije sedam godina, revanš je bio na rasporedu 8. ožujka. Obje su ušle u povijest.
Sport / Nogomet | 14. 02. 2024. u 18:46 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Valentinovo na Parku Prinčeva prije 7 godina imalo je posebnu čar. U gradu ljubavi na današnji dan, ždrijeb Lige prvaka spojio je Paris Saint-Germain i Barcelonu. Parižane, koji su te sezone imali jednu od boljih generacija u ovom stoljeću, predvođeni Verattijem u najboljoj formi, argentinskim čarobnjacima Di Mariom i Pastoreom, a u vrhu napada vrebao je ubojiti "El Matador", Urugvajac Edinson Cavani. Predvodio ih je današnji trener Aston Ville, Unai Emery.

Na drugoj strani nalazila se uvijek jaka Barcelona, s Luisom Enriqueom na klupi. Katalonci su imali najbolji napad na svijetu, popularni "MSN“(Messi, Suarez, Neymar). Veznim redom su ordinirale legende španjolske reprezentacije, Busquets i Iniesta, a društvo su im pravili Andre Gomes, odnosno Ivan Rakitić. Susret je ovo bio koji je garantirao golove i uzbuđenja, no ispalo je da su ljubitelji nogometa dobili i više od očekivanog.

Prvi susret bio je zakazan u Parizu, na Parku Prinčeva. Uzvrat je pripao Barceloni, koji se igrao u ožujku. Pred rasprodanim stadionom domaći igrači igrali su izuzetno. Od početka utakmice nametnuli su svoj ritam i učinili su da Barcelona izgleda potpuno izgubljeno. Paris je upisao jednu od najvećih pobjeda u Ligi prvaka u svojoj povijesti, zabili su Barceloni 4 gola, a pritom sačuvali vlastitu mrežu netaknutom.

Povijesna pobjeda

Katalonce je "načeo" Angel Di Maria, nekadašnji "Blanco", bivši igrač Real Madrida. Izveo je slobodan udarac u 18. minuti s nekih 20-ak metara i fantastično pogodio u rašlje preko živog zida. Na 2:0 povisio je Draxler u 40. minuti na asistenciju Verattija.

Barcelona je izgledala potpuno nemoćno, bezidejno. Parižani su proučili svaki mogući detalj njihove igre i potpuno su ih slomili u 55. minuti. Di Maria je primio loptu na 20 metara od gola i nečuvan je sjajno pogodio u desni gornji kut Ter Stegena. Semafor je pokazao PSG 3 – 0 Barcelona.

Navijači su bili u potpunom deliriju, a Katalonci su samo pognute glave krenuli prema centru. Posao je završio Cavani, fantastičnim udarcem u 72. minuti i postavio, ispostavit će se, konačnih 4:0

Video: PSG - Barcelona 

Parižanima je sve izgledalo kao iz bajke, i oni neutralni navijači ostali su impresionirani predstavom „Svetaca“. Domaći navijači već su rezervirali karte za četvrtfinale jer se činilo da je prednost koju PSG nosi u Barcelonu nedostižna. Nisu ni slutili da će svjedočiti povijesnom povratku Barce.

Uzvrat

Ponovni susret Barce i PSG-a bio je rezerviran za 8. ožujka, Međunarodni dan žena. Malo je tko vjerovao u čudo, osim igrača Barcelone. Unatoč bolnom i visokom porazu, Camp Nou bio je maksimalno ispunjen. 96 tisuća duša svjedočilo je, ispostavit će se, čudesnoj utakmici u kojoj su glavne uloge, heroje, odigrali Neymar i Sergi Roberto.

„Blaugrana“ nije imala što za izgubiti, cilj i plan je bio napasti od prve minute sa svim raspoloživim snagama. Krenulo je dobro. U 50. minuti bilo je već 3:0 za Barcelonu. Pogađali su Suarez i Messi, a autogol je zabio Kurzawa. Messijev jedanaesterac za 3:0 probudio je nadu navijačima. Nemoguće je odjednom postalo itekako moguće. Trebalo je nadoknaditi još dva gola za prolaz ili jedan za produžetke.

Euforiju i huk s tribina domaćih navijača, ugasio je Cavani. Urugvajski napadač u 62. minuti sjajnim volejom matirao je Ter Stegena i tako dao Parižanima veliki poticaj za prolaz u narednu fazu najprestižnijeg nogometnog klupskog natjecanja. Bilo je 3:1 i Barci su trebala dva gola za prolaz.

Utakmica se bližila kraju, a mreže su mirovale. Domaći navijači već su se pomirili sa sudbinom da se „Blaugranin“ put u Ligi prvaka završava već na prvoj stepenici eliminacijskih utakmica. Neymarov pogodak iz slobodnjaka u 88. minuti pozdravljen je pljeskom s tribina, no činilo se kako će biti nedovoljan za nešto više. Navijači francuskog kluba već su slavili prolazak u četvrtfinale.

U 91. minuti sudac Aytekin dosudio je kazneni udarac za domaće, drugi u utakmici. Ovaj put izvođenje najstrože kazne pripalo je Neymaru, koji je svoj zadatak uspješno odradio i pogotkom doveo Barcu na 5:1 i sada je falio samo jedan pogodak da Katalonci naprave povijesni preokret. U tom trenutku poskočilo je srce svakom navijaču Barce. Odjednom se probudila nada za prolazak.

Do kraja je ostalo još tri minute i svi su se igrači sjurili u kazneni prostor gostiju. Pritisak su naplatili na samom kraju, u 96. minuti, a junak je bio domaći dečko, izdanak „La Masije“ Sergi Roberto. Neymar je izvodio prekid s centra. Igrači Pariza su očistili opasnost, no lopta se ponovno odbila do lucidnog Brazilca koji je centrirao na drugu stativu, a tamo se našao Roberto i pogodio za 6:1.

Video: Barcelona - PSG 

Tribine su eksplodirale, Enrique od sreće nije znao gdje trči. "Letio" je naprijed-nazad po terenu. Emery i igrači bili su na koljenima. Svjedočili su povijesnoj utakmici, no pripala im je uloga gubitnika. Bila je to utakmica koja će ostati zapisana u svim nogometnim knjigama.

Danas, 7 godina kasnije, sigurno je da navijači i dalje pamte taj poraz. Paris danas opet igra na domaćem terenu, i protivnik je opet iz Španjolske, Real Sociedad. Susret je na rasporedu večeras od 21 sat, a sigurno je da će navijači očekivati pobjedu, no nešto bolji ishod u uzvratu nego što je bilo 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close