Završio prijelazni rok

Saudijci povukli ručnu, Barcelona ubilježila rekord prijelaznog roka

Završio je zimski prijelazni rok u svih pet najjačih europskih liga. Najskuplji igrač ovoga siječnja postao je jedan brazilski tinejdžer, kojeg je kupila Barcelona.
Sport / Nogomet | 02. 02. 2024. u 22:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najskuplji nogometaš ovog zimskog prijelaznog roka postao je Brazilac Vitor Roque, koji još nema niti 19 godina.

Za ovog klasičnog napadača Barcelona je brazilskom Atleticu platila 40 milijuna eura. Toliko novca za tako mladog igrača do sada je platio samo Real Madrid za svoje Brazilce: Viniciusa i Rodryga.

Na drugom mjestu je francuski desni bek Sacha Boey. Kupio ga je Bayern od Galatasaraya za 30 milijuna eura.

Uz tako visok ulog u novog braniča Bayern vjerojatno ne računa ozbiljnije na hravtskog reprezentativca Josipa Stanišića koji je na posudbi u Levrkusenu. 

Uspon Rumunja i Makedonaca

Treći je rumunjski stoper Radu Dragusin, koji je postao najskuplji Rumunj svih vremena! Kupio ga je Tottenham od Genoe, za 25 milijuna eura.

I na četvrtom mjestu još jedan nacionalni rekord: makedonski ofenzivac Eljif Elmas prešao je iz Napolija u RB Leipzig za 24 milijuna eura.

Saudijci, koju su prošloga ljeta bili nevjerojatno rastrošni, malo su se primirili. Ove zime najviše su dali za brazilskog beka Renana Lodija: prešao je iz Marseillea u saudijskog lidera Al-Hilal za 23 milijuna eura. 

Potrošnja po ligama

Pogledajmo sad ukupnu potrošnju po zemljama. Najviše su i ovaj put trošili Englezi: 99 milijuna eura. Vrlo su im blizu Francuzi, pa Nijemci.

Četvrti su (unatoč ratu i izbacivanju iz Europe!) ruski klubovi, s 55 milijuna eura potrošenih na pojačanja! Ipak, cijela potrošnja ove zime nije ni blizu nekim prijašnjim rokovima.

Radi usporedbe, prošli siječanj su Englezi potrošili čak sedam puta više: 725 milijuna eura.

Bilo je to zaista sumanuto trošenje nakon Svjetskog prvenstva. A prednjačio je Chelsea, kojemu se to baš nikako nije isplatilo, piše Gol.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close