Hatice Cengiz

Oštra kritika: Preuzimanje Newcastlea je velika sramota

Britanski mediji procijenili su preuzimanje nogometnog kluba sa sjevera Engleske na oko 300 milijuna funti.
Sport / Nogomet | 08. 10. 2021. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preuzimanje kluba Newcastle od strane saudijskog fonda "sramota je za engleski nogomet", izravno prkoseći "ljudskim pravima" i "pravdi", kazala je u petak Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, piše Hina.

"Zaista sam tužna jer vidim da je novac važniji od svega u ovom životu", rekla je Cengiz za Sky News, dan nakon što je slavni engleski klub preuzeo konzorcij na čelu sa saudijskim investicijski fond PCP Capital.

Njezin zaručnik Jamal Khashoggi ubijen je 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana turski i američki dužnosnici imenovali su kao sponzora atentata.

Britanski mediji procijenili su preuzimanje nogometnog kluba sa sjevera Engleske, koji je 14 godina bio u vlasništvu britanskog biznismena Mikea Ashleyja, na oko 300 milijuna funti (333 milijuna eura).

"Kako se igrači, navijači i menadžer Newcastlea mogu pomiriti s ovom situacijom?" Upitala je Hatice Cengiz: "Gdje su vrijednosti, gdje su ljudska prava, odgovornost i pravda za sve? Srce da podsjeti Zapad na ove vrijednosti".

Prije nego što je preuzimanje postalo službeno, Amnesty International pozvao je Premijer ligu da pooštri kriterije za stjecanje nogometnog kluba u Engleskoj, "umjesto da dopusti ljudima koji su uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava da uđu na engleski nogomet samo zato što su im džepovi puni".

Kopirati
Drag cursor here to close