Saga oko izbornika

Oglasio se prozvani Begić: S lažima ne mogu i ne želim se boriti

Naglasio je kako se nije pojavio na sjednici iz opravdanih razloga.
Sport / Nogomet | 04. 01. 2021. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikoga ne nagovaram kako da glasa. Zar u ovoj zemlji čovjek ne smije imati svoje mišljenje?! Zar nije u redu da budete za nekoga, da smatrate da je taj neko dobro, bolje rješenje, još ako su za njega navijači, velika većina igrača, sadašnjih i bivših reprezentativaca, i tako dalje, rekao je za Anadolu Agency (AA) Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH).

Na pitanje znači li to da su tvrdnje Vice Zeljkovića i Milorada Sofrenića, članova Izvršnog odbora NS BiH koji su ga nakon današnje prekinute sjednice IO optužili da ”opstruira izbor izbornika te nagovara Bošnjake u IO da ne glasaju za Bugarina Ivayla Peteva” netočne, Begić je kratko dogovorio: ”S lažima ne mogu i ne želim se boriti.”

Naglasio je ”nisam se pojavio na sjednici iz opravdanih razloga”. Smatra da se kod izbora izbornika nogometne reprezentacije BiH ”treba slušati puls javnosti, navijača i igrača posebno”.

”I ranije sam rekao da ne mogu podržati nijedan prijedlog Zvjezdana Misimovića. On je ranije lagao da nije sudjelovao u izboru izbornika. Izgubio je tada moje povjerenje definitivno. Da zaključim, ne mogu ponovo podržati nekoga tko laže i tko će opet poslije izvjesnog vremena reći da se nije ništa pitao”, priča Begić.

Begić je izrazio nadu da će izbornik BiH što prije biti izabran ali ”ne nametanjem i preglasavanjem kako to neki žele”.

Durić o (ne)izboru izbornika: Spustimo loptu i nađimo rješenje za sve u BiH

Spustimo loptu. Obavimo dodatne konsultacije na najvišoj razini i odaberimo jednoglasno izbornika nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine prihvatljivog za sve, rekao je za Anadolu Agency (AA) Irfan Durić, član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH (N/FS BiH), čija je sjednica danas prekinuta te nije izabran nasljednik Dušana Bajevića na klupi popularno zvanih ”zmajeva”.

Prethodno, danas na sjednici Komisije za izbor izbornika, kojoj nije prisustvovao predsjednik NS BiH Elvedin Begić, Bugarin Ivylo Petev predložen je IO NS BiH ”na usvajanje” u konkurenciji Sergeja Barbareza.   

”Bio sam za prijedlog člana Stručne komisije NS BiH Emira Spahića, odnosno da Izvršnom odboru predložimo Barbareza za izbornika. Međutim, prilikom glasanja Vico Zeljković, Ivan Beus i Milorad Sofrenić glasali su za izbor Peteva. Pošto su me preglasali, a ranije smo dogovorili da bude konsenzus, onda sam formalno digao ruku pa smo pred IO izašli sa 4:0 u korist Peteva. I da je Begić bio na sjednici bili bismo preglasani što je sada očito”, pričao je Durić, dodavši:

”Potom, na sjednici IO NS BiH nije bilo glasanja jer je bilo očito da Petev neće dobiti dvotrećinsku podršku. Odlučeno je da se sjednica prekine, obave dodatne konsultacije i zakaže nova te da izaberemo izbornika za kojeg će biti svi članovi IO NS BiH, i to u punom sastavu.”

Na pitanje, jesu li ”Bošnjaci dobili instrukcije od Begića da ne glasaju za Peteva i blokiraju njegov izbor”, što su nakon sjednice IO tvrdili Zeljković i Sofrenić, za AA Durić je odgovorio:

”Nitko mene ništa nije nagovorio. Jednostavno, kao član Izvršnog odbora imam pravo na mišljenja, a moje mišljenje na današnjoj sjednici IO bilo je da je bolje da izaberemo našeg, domaćeg trenera, u ovom slučaju Barbareza. U narednim danima treba spustiti loptu, obaviti dodatne konsultacije predsjednik i potpredsjednici NS BiH, pa ako treba i predsjednici entitetskih saveza i da jedinstveni, bez preglasavanja, nađemo najbolje rješenje i izaberemo izbornika”.

Durić, kako je istakao, danas nije mogao reći točan datum nove sjednice IO NS BiH na kojoj će se birati izbornik državnog ”A” tima.

”Ne znam sada kada će biti. Sigurno neće u narednim danima obzirom da idu pravoslavni blagdani. Vjerojatno nakon što prođu. Trebamo ispoštovati da ljudi obilježe svoje blagdane i onda opet sjednemo. Ponavljam, da u miru, bez tenzija, uz uvažavanja svačijeg mišljenja nađemo najbolje rješenje te da odluka članova IO NS BiH tada bude 15:0 za nekog od kandidata za izbornika”, kazao je Durić.

Kopirati
Drag cursor here to close