Incident u Sarajevu

Oglasio se otac jednog od splitskih dječaka, nižu se osude

Organizator turnira Almir Prguda ustvrdio je da su te povike izvikivali dječaci koji su došli iz Splita.
Sport / Nogomet | 15. 01. 2023. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ekipa iz Splita pobijedila je ekipu FK Zvezdara. Nakon utakmice, roditelji djece iz Beograda ušli su u teren i verbalno napali suce utakmice, valjda nezadovoljni rezultatom i izgubljenom utakmicom. Čak su morali regirati zaštitari. Za vrijeme cijele utakmice bio je razvijen transparent napisan na ćirilici. Tko zna, možda je sve to, iako nikako ne mogu odobriti takvo ponašanje...", rekao je za Slobodnu Dalmaciju roditelj dječaka iz Splita koji je sudjelovao na turniru u Sarajevu.

Podsjetimo, četiri mlađe osobe uhitila je policija u Sarajevu pod optužbom za nasilničko ponašanje, što je epilog incidenta koji se dogodio u subotu navečer, a nalikovao je na međunacionalni obračun, kada su u jednom hotelu na Ilidži napadnuti roditelji djece koja igraju za FK Zvezdara iz Beograda, a koji su sudjelovali na međunarodnom malonogometnom turniru "Šampion junior kup", koji je okupio 400-tinjak ekipa sa prostora bivše Jugoslavije.

Prvi put u 15 godina

U policijskom priopćenju stoji da su privedena četvorica mladića, starosti od 20 do 27 godina, nakon što je utvrđeno da su oni napali skupinu državljana Srbije. Jedan od napadnutih roditelja ozlijeđen je nožem, no ozljede srećom nisu opasne po život.

Na istom turniru prije tog napada zabilježen je i odvojeni incident, u kojemu je skupina djece na igralištu uzvikivala: "Ubij Srbina!". Organizator turnira Almir Prguda ustvrdio je da su te povike izvikivali dječaci koji su došli iz Splita.

"Nisu to djeca iz Sarajeva. To je bila jedna ekipa iz Splita, čiji dječaci su pjevali takvu pjesmu" - kazao je Prguda za televiziju N1.

Kazao je da je, unatoč izgredima, turnir nastavljen, istaknuvši kako je ovo prvi put u 15 godina da se takvo nešto dogodilo.

Turnir je komercijalne naravi i na njemu sudjeluje veliki broj klubova iz država s područja bivše Jugoslavije.

Osude izgreda

Izgred u Sarajevu oštro su osudili gradonačelnca Benjamina Karić i predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto.

"Bez ikakve zle namjere kažem da je poražavajuće i tragično da djeca skandiraju ‘Ubij Srbina!‘, i isto bi bilo tragično da se iz dječjih usta čuje i da treba ubiti Bošnjaka, Hrvata ili bilo koga drugog" - kazala je predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da se ovakvo nasilje ne smije tolerirati.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je incident u Sarajevu izravnom posljedicom "stvaranja atmosfere mržnje prema Srbima u BiH".

Kako su prenijeli mediji iz BiH, Srbije, a potom i iz Hrvatske, malonogometni turnir za djecu na Ilidži (predgrađe Sarajeva), donio je nekoliko incidenata.

Od tih "nekoliko incidenata" medijski najjače je odjeknula vijest da je skupina huligana napala roditelje polaznika nogometne škole FK Zvezdara iz Beograda u hotelu te im pokušala oteti zastavu njihova kluba. Jedan od roditelja je pritom uboden nožem, preostale su poprskali suzavcem.

Kako je za portal Klix.ba ispričao jedan od sudionika događaja, sve se odigralo vrlo brzo. Prema njegovim riječima, u predvorju hotela je najprije napadnuta grupa roditelja mladih nogometaša FK Zvezdara iz Beograda.

"U jednom trenutku roditelji FK Zvezdara su imali zastavu. Nismo imali nikakvu namjeru bilo koga provocirati. Iznenada, jedna grupa je ušla i napala nas suzavcem i htjela je da otme zastavu", ispričao je jedan od roditelja mladih nogometaša FK Zvezdara.

Kako je rekao, oni su krenuli za njima, ali vani ih je dočekala još veća grupa koja je bila maskirana, a imali su baklje i noževe. Cijeli slučaj potvrdila je i sarajevska policija, koja se u subotu oglasila priopćenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close