Odabrane najveće sudačke pogreške: Prvo mjesto Hrvati jako dobro pamte
U povijesti nogometa

Odabrane najveće sudačke pogreške: Prvo mjesto Hrvati jako dobro pamte

Sport / Nogomet | 14. 02. 2023. u 10:08 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elitni nogometni medij, FourFourTwo, odlučio je zagrabiti u povijest nogometa i pozabaviti se sucima.

I to ne onim uspješnim epizodama nego onome što se nažalost puno bolje pamti. Radi se o sudačkim pogreškama koje su na više načina obilježile nogomet ili čak bitno utjecale na ishode utakmica u kojima su se dogodile.

Dvojbeno

Odabrano je 25 situacija, no mi se moramo odmah okrenuti na prvo mjesto, budući da je to ono što zapravo najbolje pamtimo, piše Gol.hr

Sjećate se suca Grahama Polla, visokog Engleza s kojim smo se susretali. Prvi put na Svjetskom prvenstvu 2002. godinu u Japanu i Južnoj Koreji.

Sudio je utakmicu Hrvatske i Italije, u kojoj su Vatreni slavili 2:1, a Talijanima su dvojbeno poništena dva pogotka? Ovdje ipak nije riječ o toj situaciji, budući da te potencijalne pogreške ipak više idu na dušu njegovim pomoćnicima.

Radi se naravno o utakmici Hrvatske i Australije sa Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj. Na Mercedes Benz Areni u Stuttgartu trebala nam je pobjeda i bili smo blizu nje. Vodili smo dva puta, no Australci su izjednačili u 77. minuti preko Harryja Kewella. Pogodak je bio dvojben jer je jako teško zaključiti je li se australski napadač nalazio u zaleđu, no VAR-a još desetljeće nakon toga nije bilo.

Tri kartona 

Ono važnije dogodilo se nakon toga. Po prvi put u povijesti svjetskih prvenstava, jednom su nogometašu pokazana tri žuta kartona. Nakon što su u žestokoj završnici isključeni Dario Šimić u 85. te s druge strane Brett Emerton u 87. minuti, Josip "Joe" Šimunić je pri isteku regularnog vremena dobio svoj drugi žuti karton.

No, Poll nije izvadio crveni, a hrvatski stoper ostao je u igri. U tim trenucima zapravo je rijetko tko na terenu reagirao. Tek su se komentatori prijenosa pitali što se to događa i u nevjerici iščuđavali. Prvo Pollu na njegovoj reakciji, a onda Šimuniću, što se nije ponio po nalozima fair-playa te sam napustio teren.

Tri minute kasnije, Šimunić je dobio još jedan žuti karton, a Poll je tada izvadio i crveni, nakon čega je australski Hrvat izašao iz igre.

Srećom, pogreška Polla nije utjecala na konačni rezultat, no unatoč tome je toliko velika da je smještena na prvo mjesto ove ljestvice, ispred raznih odluka koje su itekako imale utjecaja na krajnji ishod.

Te utakmice možete se prisjetiti OVDJE.

Kakav je ostanak izbora, najbolje da pogledate sami, klikom na originalni članak FourFourTwoa. Mi ćemo navesti u kratkim crticama navesti Top 10, ali i za njihova detaljna objašnjenja ćemo vas uputiti na originalni članak.

I napomenuti kako je Graham Poll našao svoje mjesto čak dva puta na ovoj ljestvici. Naime, njegovu pogrešku iz jednog Merseyside derbija smjestili su na 11. poziciju.

10 najgorih sudačkih pogrešaka:

1. Tri žuta kartona za Josipa Šimunića (Hrvatska - Australija, 2006.)

2. Sudac na afričkom prvenstvu prekinuo utakmkicu u 85., ipak nastavio pa prekinuo u 89.

3. Maradonina Božja ruka

4. Henry zaustavio loptu rukom (Francuska - Irska 2009.)

5. Divljački prekršaj Schumachera na Battistonu (Euro 1982.)

6. Terje Hauge na utakmici Barcelona - Chelsea (2009.)

7. Pogodak koji je postigao skupljač lopti

8. Pogodak koji je postigao sudac

9. Nanijev orljavi potez protiv Tottenhama (2010.)

10. Byron Moreno i uništavanje Italije na SP 2002.

Kopirati
Drag cursor here to close