Uwe Seeler

Nogometni gospodin starog kova i rođeni golgeter

Njegovih 406 golova u ligaškim utakmicama čini ga drugim najboljim njemačkim strijelcem iza Gerda Müllera. S Elfom je 1966. godine stigao do finala Svjetskog prvenstva u Engleskoj, gdje su u na kraju u produžecima izgubili od domaćina...
Sport / Nogomet | 05. 11. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Muzej njemačkog nogometa / Uwe Seeler, jedan od najvećih nogometaša Njemačke svih vremena

Svojedobno jedan od najboljih napadača svijeta, njemački nogometaš Uwe Seeler, rođen je na današnji dan prije 85 godina, 5. studenoga 1936. u Hamburgu.

Godine 1972. Njemački nogometni savez dodijelio je Uweu Seeleru počasnu kapetansku traku Njemačke nogometne reprezentacije za doprinose njemačkom nogometu, unatoč činjenici da Seeler nikada nije osvojio nijedan naslov s reprezentacijom. Prije njega takvu počast dobio je samo legendarni svjetski prvak iz 1954. Fritz Walter.

Uwe Seeler je i počasni građanin svoga rodnoga grada Hamburga. Dobio je i nadimak Uns Uwe (Naš Uwe u tamošnjem dijalektu). Prvi je nogometaš kojem je dodijeljena nagrada Veliki orden zasluga Savezne Republike Njemačke.

Nosio je dres s brojem 9 i bio visoko cijenjen kao nogometaš i izvan svoje domovine. Sudjelovao je na četiri svjetska prvenstva (1958, 1962, 1966 i 1970.) i pritom upisao 21 nastup za Elf na svjetskim smotrama. Ukupno je za reprezentaciju odigrao 72 utakmice, postigavši 43 pogotka.

Foto: Muzej njemačkog nogometa / Seeler je imao dugu i uspješnu nogometnu karijeru

Seeler potječe iz sportske obitelji: otac, koji je radio kao radnik u luci, bio je od 1920-ih pa sve do 1940-ih godina među poznatijim nogometašima grada Hamburga. Posljednji klub u kojem je igrao Erwin Seeler bio je Hamburger SV: u taj klub Erwin je 1946. učlanio i oba sina.

Uwe Seeler završio je školu u Hamburg-Eppendorfu i od 1952. počeo učiti zanat za trgovca u špediciji, čime se kasnije bavio s velikim uspjehom.

Seeler je slijedio očeve stope kao igrač Hamburger SV-a, debitirajući u prvoj momčadi 1954. godine u meču DFB-Pokala, u dobi od nešto manje od 18 godina, postigavši četiri gola (8-2 protiv Holstein Kiela).

U kasnijim godinama, usprkos primamljivim ponudama talijanskih i španjolskih klubova, ostao je vjeran Hamburgu, pazeći pritom na svoju uspješnu karijeru trgovca. Za HSV je nastupio 477 puta, postigavši impozantnih 406 golova.

On i njegov klub osvojili su njemačko prvenstvo 1960 i DFB-Pokal 1963. Bio je najbolji strijelac prve sezone Bundeslige (1963–64) i njemački nogometaš godine 1960, 1964 i 1970.

Video: TOP 5 | Besondere Momente in der Karriere von "Uns Uwe"

Njegovih 406 golova u ligaškim utakmicama čini ga drugim najboljim njemačkim strijelcem iza Gerda Müllera.

S Elfom je 1966. godine stigao do finala Svjetskog prvenstva u Engleskoj, gdje su u na kraju u produžecima izgubili od domaćina u čuvenoj utakmici s 'nepostojećim golom'.

Još jednu medalju s Mundijala ima iz 1970. godine, treće mjesto u Meksiku. Na SP 1958. Njemačka je zauzela četvrto mjesto.

Seeler, dakle, nikada nije osvojio Svjetsko prvenstvo, jer je njegovo sudjelovanje kao igrača na svjetskim smotrama započelo četiri godine nakon što je Zapadna Njemačka osvojila svoj prvi naslov na Svjetskom prvenstvu (1954.) i završilo četiri godine prije nego što su Nijemci osvojili svoj drugi naslov (1974.).

Foto: Wikipedia / Spomenik desnoj nozi Uwe Seelera, ispred Volksparkstadiona
Kopirati
Drag cursor here to close