Die Mannschaft

Novinari izabrali najboljih 11 njemačkih nogometaša svih vremena

Ukupno je 21 novinar glasovao za prvu postavu Elfa svih vremena. U budućnosti će u taj poseban odjeljak muzeja doći i drugi veliki nogometaši, a kriterij je da su reprezentativci njemačkog porijekla
Sport / Nogomet | 22. 11. 2018. u 22:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad jedna nogometna nacija ima četiri naslova prvaka svijeta i tri naslova prvaka Europe, uz još nekoliko finala, onda zasigurno nije nimalo lako odabrati najboljih 11 svih vremena. Radi se, naravno, o Njemačkoj, njihovome Elfu ili Mannschaftu.

"Hall of Fame" njemačkog nogometa do sada nije postojao, a na inicijativu Nogometnog muzeja (Deutsches Fußballmuseum) iz Dortmunda, novinari su bili pozvani odabrati najboljih 11 svih vremena.

Ubuduće će ovaj muzej imati poseban prostor za slavne, odabrane nogometaše koji su svijetom pronosili slavu njemačkog nogometa.

Ukupno je 21 novinar glasovao za prvu postavu Elfa svih vremena. U budućnosti će u taj poseban odjeljak muzeja doći i drugi veliki nogometaši, a kriterij je da su reprezentativci njemačkog porijekla i da su karijeru završili najmanje prije pet godina od trenutka eventualnog uvrštavanja njihova imena i djela u Nogometni muzej.

Prva odabrana jedanaestorica svih vremena koji ulaze u "Hall of Fame" su:

Vratar: Sepp Maier

Obrana: Andreas Brehme, Franz Beckenbauer, Paul Breitner

Vezni red: Lothar Matthäus, Matthias Sammer, Günter Netzer, Fritz Walter

Napad: Helmut Rahn, Gerd Müller, Uwe Seeler

Trener: Sepp Herberger

Osim Uwea Seelera i Matthiasa Sammera, svi odabrani bili su svjetski prvaci s Elfom.

"Kuća slavnih po prvi put odaje počast najvećim nogometnim legendama na jednom mjestu. Time su položeni temelji jedne nove institucije njemačkog nogometa", izjavio je Manuel Neukirchner, ravnatelj Nogometnog muzeja Njemačke.

Ako se spomenu imena onih koji se nisu plasirali među najbolje svih vremena, kao što su Philipp Lahm, Jürgen Kohler, Toni Kroos, Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Völler, Berti Vogts, Uli Hoeneß, Oliver Kahn, Thomas Müller, Manuel Neuer, Bastian Schweinsteiger, Michael Ballack, Thomas Häßler, Miroslav Klose ili Lukas Podolski, vidljivo je koliko je konkurencija bila jaka kroz povijest njemačkog nogometa.

Nominirani nogometaši za izbog njemačkih najboljih 11

Vratari: Kahn, Maier, Turek

Obrana: Brehme, Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Buchwald, Kohler, Breitner.

Vezni red: Möller, Schuster, F. Walter, Netzer, Eckel, Matthäus, Sammer, Ballack, Häßler, Overath

Napad: G. Müller, Rahn, Klinsmann, Fischer, Völler, Seeler

Kopirati
Drag cursor here to close