Odbio nagodbu

Njemački savez o suspenziji Hrvatu: "Daljnja analiza nije nam potrebna!"

U obavijesti o trajanju suspenzije nalazi se i njihovo obrazloženje odluke.
Sport / Nogomet | 30. 03. 2023. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka sportskog suda Njemačkog nogometnog saveza (DFB) trebala bi Marija Vuškovića udaljiti od profesionalnog bavljenja nogometom do sredine studenog 2024. godine.

Toliko iznosi njegova dvogodišnja suspenzija za korišenje dopinga, koju mu je danas odredio sportski sud DFB-a. Napravili su to pismenim putem, nakon što je Vušković prije deset dana odbio prihvatiti nagodbu kojom bi priznao krivnju, a zauzvrat bi bio kažnjen s godina dana izvan nogometa.

Obrazloženje

U obavijesti o trajanju suspenzije nalazi se i njihovo obrazloženje odluke, prenosi Gol.hr

''DFB-ov sportski sud s velikom je sigurnošću uvjeren kako analize A i B uzorka igračeva urina, odrađene u laboratoriju u Kreischu, pokazuju prisutnost EPO-a. To je zabranjena tzv. neodređena supstanca, što je kažnjiv prekršaj anti-dopinških pravila Njemačkog nogometnog saveza'', rekao je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda DFB-a, da bi se u nastavku okrenuo samom procesu:

"Uzorak urina, uzet nakon treninga 16. rujna u Kreischi ukupno je analiziran pet puta, putem naveliko korištenih metoda. Jednako je bilo i s B uzorkom, također pod prismotrom stručnjaka i uz suradnju s igračem te klubom HSV-om. Sve analize pokazuju mali, ali jako dobro vidljivi pronalazak EPO-a. Ti rezultati, kao i oni za koje je traženo drugo mišljenje, od EPO stručnjakinje iz Osla, dr. Yvette Dehnes, bili su analizirani i potvrđeni od strane Profesora Jean-Francoisa Nauda iz Quebeca, kojeg je zaposlio sud. Slijedom toga, dodatna analiza, koju je obrana zatražila, nije potrebna."

Žalba 

Vuškovićevi pravci predstavnici napravili su puno toga, no DFB je odlučio one prvobitne dokaze, ali i stručnjake koji su analizirali rezultate, smatrati kompetentnijima te u potpunosti prihvatiti njihovo mišljenje.

"Obrana nije uspjela pribaviti dokaze koji će dokazati netočne rezultate testiranja. Svi prigovori protiv same procedure, kao i pozitivnog rezultata, nisu uspjeli dokazati nikakve osnovane sumnje po pitanju uzimanja EPO-a. Po mišljenju sportskog suda, stručnjaci koje je angažirala obrana nisu na toliko visokom nivou kompetencije poput voditelja laboratorija u Kreishi, stručnjaka iz Osla te od suda angažiranog stručnjaka iz Kanade."

21-godišnjem nogometašu, kojem je dokaz o pozitivnom doping testu došao točno dan prije rođendana, preostaja nada u savezni sud DFB-a, kojem se ima pravo žaliti unutar idućih tjedan dana.

Kopirati
Drag cursor here to close