I to je moguće...

Ništa od Premijer lige, Krupa od naredne sezone u najnižem rangu takmičenja

"Postavljali smo pitanje kako je to bilo moguće drugima koji također nemaju dovoljno izgrađenu infrastrukturu, pa su bez reflektora igrali i Sloga Doboj, i Leotar, i Borac, ali očigledno da pravila vrijede samo za nas”, kaže Ilić.
Sport / Nogomet | 26. 06. 2023. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krupa je istupila iz m:tel Prve lige Republike Srpske, pa će se u narednom periodu takmičiti u Područnoj ligi Banjaluke.

Ovu informaciju je za MONDO potvrdio predsjednik kluba iz kanjona Vrbasa Draško Ilić, podvukavši u razgovoru da je klub primoran na ovakav potez zbog, kako tvrdi, sramnog odnosa NsBiH i FSRS prema Krupi, koji je kulminirao u proteklih nekoliko dana kada ovom klubu nakon osvajanja titule u m:tel Prvoj ligi RS nije odobrena licenca za nastup u premijerligaškom društvu.

“Nakon odluka Prvostupanjske i drugostupanjske komisije za licenciranje NSBiH, nažalost nakon tri godine Krupa nije u stanju da dobije licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH, što je svakako dovelo do toga je UO zasjedao i donio definitivnu odluku.

Mislim da je ovo što je urađeno prema nama jedan nesportski čin, jedno nepoštovanje svega što smo radili u proteklim decenijama, pogotovo u posljednjih 14 godina, kada smo godinama bili klub koji se takmiči u Premijer ligi i svakako klub koji se uspješno takmičio u svim ligama RS.

Potpuno je besmisleno da nakon ovakvog čina NSBiH razmišljamo o daljem funkcioniranu kluba na ovaj način. Bili smo prinuđeni na ovakav potez, dovedeni pred svršen čin, do par dana unazad nismo znali što će biti s našim statusom. Naše obraćanje javnosti, Gradu Banjaluka, Fudbalskom klubu Borac, FSRS, NSBiH… da se iznađe mogućnost da nam se odobri licenca, odnosno ugovor s Gradskim stadionom gdje je samo trebalo da ga imamo kao alternativno rješenje zbog nedostatnih reflektora koje u ovom trenutku mi nemamo. Žao mi je ako neko misli da će fudbalski klub sam da pravi tribine, svu infrastrukturu i mnoge druge stvari koje danas čine Fudbalski klub Krupa.

Očigledno da podrške za dalji opstanak, ali i napredak kluba nije bilo i besmisleno je da ponižavamo momke koji takmičarski osvoje prvenstvo i ne mogu da idu u viši rang zbog propisa koje je tako neko napravio ili zbog nepratnje određenih institucija koje su morale da se pozabave rješavanjem te nedostatne infrastrukture na terenima ili kod klubova koji imaju perspektivu. Krupa je pokazala svojim bitisanjem da ne pripada onima koji su nastali i trajali dvije-tri godine kao projekta.

Održavamo se godinama sami, bez bilo čije podrške, bez bilo čije pomoći i ovog trenutka je bilo nezamislivo da nam se oduzme zaslužena titula, da se dodijeli klubu koji to nije takmičarski zaradio. Mi smo željeli da igramo Premijer ligu BiH, molili smo i čelnike FK Borac, i FSRS, i NSBiH, da nam se izađe u susret, da nam se omogući to pravo, nažalost nismo ga dobili.

Postavljali smo pitanje kako je to bilo moguće drugima koji također nemaju dovoljno izgrađenu infrastrukturu, pa su bez reflektora igrali i Sloga Doboj, i Leotar, i Borac na stadionu u Novom Gradu, ali očigledno da pravila vrijede samo za nas”, rekao je za MONDO predsjednik Krupe, istakavši da je 150 članova kluba ovu odluku dočekalo u suzama.

“Mnogima od njih je ovo kraj njihovih karijera i svega što su do sad radili u životu. Jedan organiziran klub poput Krupe, koja je bila jedini klub u RS i BiH koji nije naplaćivao nikakve članarine djeci koja su trenirala, od pjetlića do juniora, kojima smo osiguravali sve uvjete, prijevoz, opremu… Svi oni su danas ostali tužni jer više nemaju svoj matični klub i ne znam gdje će i hoće li uopće moći da nastave svoje karijere.”

Kopirati
Drag cursor here to close