Zanimljiva sezona pred nama

Nikad izjednačenija Prva liga: Pet klubova ''puca'' na mjesto prvaka

Očekuje nas još jedno izjednačeno prvenstvo u kojem se mogu nazrijeti favorit i u klubovima koji su tradicionalno u gornjem dijelu ljestvice, a svi oni mogu uz dozu sreće i nijansu više zaprijetiti osvajanjem prvenstva.
Sport / Nogomet | 10. 08. 2021. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao i malo koju sezonu prethodno Prva liga FBiH ni uoči predstojeće nema izrazitog favorita za plasman u viši rang natjecanja, Premijer ligu.

Očekuje nas još jedno izjednačeno prvenstvo u kojem se mogu nazrijeti favorit i u klubovima koji su tradicionalno u gornjem dijelu ljestvice, a svi oni mogu uz dozu sreće i nijansu više zaprijetiti osvajanjem prvenstva.

Gabelski GOŠK je prošle sezone najavljivao plasman u viši rang pa su posrnuli i ove godine ulaze u natjecanje bez prevelike pompe.

S druge strane mnogi kao prvog favorita vide ekipu Simm Bau, iz čijih redova su se visoke ambicije mogle čuti i prošle sezone.

Sa Darkom Vojvodićem na klupi, koji ima veliko iskustvo u ovom rangu, sve je moguće, piše Dnevni list.

Kao bivši premijerligaši svoje mjesto će u vrhu svakako tražiti i Zvijezda, Mladost, Travnik, a unutar najužih favorita za plasman u Premijer ligu se može svrstati bar još tri kluba.

U utrci za opstanak će opet biti nešto lakše jer ispadaju maksimalno tri kluba. Biće zanimljivo kako će se snaći novaci Gradina i Tomislav. Kao zdrav nogometni projekt Tomislav u Prvu ligu FBiH ulazi neopterećen, sa vlastitim igračkim kadrom i 16 igrača do 21 godine, koji će imati priliku na višoj razini ispitati svoje vještine i igračke limite.

Tomislav će svoju prvu utakmicu u Prvoj ligi FBiH igrati na svom terenu protiv Gradine iz Srebrenika, što će biti sudar nova dva člana ovoga natjecanja.

''Svaka utakmica će biti teška bez obzira s kim igramo. Biće to borba za svaki bod. Biće zanimljivo svakako, a nama je igrati sa svima'', rekao je trener Tomislava Goran Drmić.

Utakmice 1. kola su na rasporedu već u subotu 14. kolovoza, a od uspješnosti starta u ovom rangu, pokazala je praksa, nerijetko puno toga ovisi.

Ispadaju jedan do tri kluba

Prema Propozicijama NS-a FBiH za sezonu 2021./2022. iz Prve lige FBiH će opet ispasti minimalno jedan, a najviše tri kluba (prema razvoju situacije u Premijer ligi). Za plasman u Prvu ligu FBiH će opet četiri prvaka Druge lige FBiH razigravati za dvije pozicije u Prvoj ligi.

Debitant u ligi

Sastav Tomislava je debitant u Prvoj ligi FBiH. U ovom klubu su potpuno okrenuti razvoju vlastite infrastrukture, omladinskog pogona i prvog tima, tako da i u novu sezonu među prvoligaše ulaze sa jednakom politikom. Sredstva će uložiti u vlastiti kadar i domaćim igračima pružiti šansu da se razvijaju i pokažu svoj talent u višem rangu natjecanja.

Musemić i Jović osvojili Prvu i Premijer ligu

Samo dva trenera su osvajala Prvu ligu FBiH i Premijer ligu, Husref Musemić (Sarajevo 2007. i Olimpik 2009. godine) te Dragan Jović (Travnik 2003. i Zrinjski 2009.). Ova dvojica trenerskih stručnjaka su osvojili i Kup BiH, Musemić sa Sarajevom 2005., a Jović sa Zrinjskim 2008. godine.

Vojvodić rekorder

Dva puta je kao trener Prvu ligu FBiH osvajao samo Darko Vojvodić, 2017. kao šef struke GOŠK-a i 2020. kao trener Olimpika. On je i u sezoni 2017./2018. većim dijelom bio na klupi osvajača prvenstva Sloge (Simin Han), odnosno današnjeg tima Tuzla City, dok je u sezoni 2018./2019. osvojio i prvenstvo Prve lige RS kao trener banjalučkog Borca. Prošle sezone se borio za opstanak sa timom Simm Bau koji će voditi i sljedeće natjecateljske godine.

Kopirati
Drag cursor here to close