Za petama Peleu

Neymar: Ibrahimović, Ronaldo i Messi su referentne točke

''Nikada nisam mislio da ću dostići Peleove brojke, ali sada kad sam blizu, pokušat ću. Ne iz osobnih razloga, već prije svega da odam počast životu i karijeri najvećeg od svih, Pelea.''
Sport / Nogomet | 17. 08. 2021. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilac u intervju govori o Peleovom rekordu, novom ugovoru sa PSG-om, igračkim godinama, treneru Pochettinu i malonogometnom turniru Red Bull Neymar Jr's Five.

Neymar je nedavno produžio ugovor sa PSG-om do 2025. godine, a klub je ove godine doveo niz uistinu zvučnih pojačanja kao što su Sergio Ramos, Gigi Donnarumma i Lionel Messi, tako da su njihove ambicije sasvim sigurno velike.

Na početku pete sezone sa Parižanima, Brazilac se osvrnuo na stvari u kojima je danas bolji nego kada se tek pridružio timu.

''Vjerujem da sam fizički čak u boljoj formi nego kad sam stigao u Pariz. Sazrio sam. U ove četiri godine bilo je i jako teških trenutaka, poput ozljeda, ali ti trenuci su mi dali vremena za razmišljanje, što me je promijenilo kao osobu i sportistu. Vjerujem da sam se promijenio na bolje'', reako je.

Igrači danas duže ostaju na vrhunskom nivou: Zlatan Ibrahimović ima 39 godina, Cristiano Ronaldo 36, a Leo Messi 33. Na pitanje koliko dugo se nada da će biti u vrhunskoj formi, Brazilac odgovara:

''Trojica pomenutih su referentne taoke. Vjerujem da sam na istom putu kao i oni, jer dosta vodim računa o sebi i naporno treniram. Znam da moje tijelo mora biti spremno za igru na visokom nivou koji zahtijevam od samog sebe. Upravo sam produžio ugovor do 2025. godine, tako da do tada moram održavati fizički, tehnički i taktički nivo.''

Video: Redbull Neymar Jr's Five 2021.

Trener PSG-a Mauricio Pochettino za Neymara kaže da ga podsjeća na Maradonu i Ronaldinha, te da je trenutno na istom nivou kao Messi i Ronaldo.

''Pochettino je sjajan trener i predivna osoba. Od prvog dana pokazuje svoje kvalitete i ima kontrolu nad timom. Traži dosta od nas, kako fizički tako i mentalno, što nam pomaže da napredujemo, iz dana u dan, iz treninga u trening. Dobio sam još jednog majstora u karijeri i velikog prijatelja u životu.''

Na nedavno održanom Copa America, približio se rekordu legendarnog Pelea po broju golova za reprezentaciju.

''Nikada nisam mislio da ću dostići Peleove brojke, ali sada kad sam blizu, pokušat ću. Ne iz osobnih razloga, već prije svega da odam počast životu i karijeri najvećeg od svih, Pelea. Ako dostignem taj rekord, njegovo ime će se slaviti'', kaže brazilski napadač.

Nakon što je prošle godine zbog situacije u svijetu morao biti otkazan, njegov turnir u malom nogometu 5-na-5, pod nazivom Red Bull Neymar Jr's Five, ove godine se nastavlja punom parom i u tijeku su kvalifikacije diljem svijeta.

''Sjećam se kao da je bilo danas, kada su mi pokazali prijedlog turnira, pravila i male golove. Vratilo me je u vrijeme kada sam bio dječak. U protekle četiri godine sudjelovalo je više od 400.000 igrača, kvalifikacije su održane u desetinama zemalja. Jako je lijepo vidjeti da ima više žena i ženskih timova na turniru, uvijek na vrhunskom nivou. A ovo je tek početak našeg putovanja'', prisjetio se Neymar.

''Zaista mi je nedostajao turnir. Nevjerojatno je vidjeti ljude zajedno nakon toliko čekanja, sve nacije ujedinjene oko iste strasti - nogometa. Osjećaj je sličan kao kada smo se nakon lockdowna vratili na teren. Turnir ima jedinstvenu atmosferu, siguran sam da će se svi odlično zabavljati'', optimističan je.

Na šalu novinara da Messi ne bi bio loše pojačanje za njegov tim na Red Bull Neymar Jr's Five turniru, Brazilac je kroz smijeh odgovorio: ''To bi bilo sjajno pojačanje za moj tim. Bili bismo nepobjedivi!''

Kopirati
Drag cursor here to close