Vlasništvo PIF fonda

Newcastle uzdrmao konkurenciju: Engleski klubovi na nogama

Klubovi engleske Premier lige žele što prije izglasati promjenu važnog pravila. U suprotnom bi Newcastle mogao potpuno zavladati nogometom...
Sport / Nogomet | 09. 11. 2023. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se bliži zimski prijelazni rok, tako se među klubovima engleske Premier lige širi sve veći strah i zabrinutost, a s velikim se nestrpljenjem čeka sastanak na kojem će se glasati o važnoj promjeni pravila.

O čemu se točno radi? Pa, kad se nogometnim krugovima zakotrljala priča da bi Newcastle nazimu mogao na posudbu dovesti Rubena Nevesa, koji je ljetos u 47 milijuna funti vrijednom transferu zamijenio dres Wolvesa onim Al Hilala iz Saudijske Arabije, mnogi su se klubovi digli na noge.

Na sljedećem sastanku dioničara Premier lige, koji bi se prema određenim najavama trebao održati 21. studenog, trebalo bi se glasati o pravilu kojim bi se zabranilo da premierligaši dovode igrače na posudbu iz partnerskih klubova, odnosno klubova koji su pod rukom istog vlasnika.

To se najvećim dijelom odnosi na Newcastle, koji se nalazi u vlasništvu saudijskog fonda PIF-a, kao i klubovi Al Hilal, Al Ahli, Al Nassr, Al Ittihad. Trenutačno ne postoji pravilo u engleskom nogometu koje brani Newcastleu da krenu po neku od zvijezda koje su se ovog ljeta preselile u saudijsku ligu, a takvih ima i više nego dovoljno.

Ruben Neves, Marcelo Brozović, Cristiano Ronaldo, Aleksandar Mitrović, Aymeric Laporte, Franck Kessie, Sadio Mane i mnogi drugi, svi su oni igrači klubova koji su pod vlasništvom istog saudijskog fonda.

Da bi engleski klubovi zabranili takvu praksu prije zimskog prijelaznog roka, treba im dvotrećinska većina, odnosno 14 klubova treba glasati za takvu odluku, piše Gol.hr.

     
       Standings provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close