Držao se bijele linije

Nekad je igrao uz Neuera, Özila, Khediru, a onda su ga droge odvele prema dnu

Ovaj 33-godišnjak danas se uglavnom bavi glazbom, a karijeru je prošle godine okončao u manje poznatom regionalnom amaterskom klubu VSG Altglienicke.
Sport / Nogomet | 01. 05. 2020. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Witters / Chinedu Ede, umjesto blistave nogometne karijere izabrao droge...

Samo rijetkim ljubiteljima nogometa danas će nešto značiti ime Chinedu Ede. Reklo bi se, jedan od mnoštva talenata koji su nekad kratko zabljesnuli, ali su se kasnije u potpunosti izgubili s nogometne scene.

Chinedu Ede ima naslov europskog prvaka iz 2009. godine, s njemačkom mladom reprezentacijom (U21), a tada su uz njega igrala danas proslavljena nogometna imena Manuel Neuer, Sami Khedira i Mesut Özil. Doduše, bio je jedan od članova te mlade reprezentacije, ali nije nijednom nastupio na toj kontinentalnoj smotri.

U svojoj seniorskoj konkurenciji uspio je ubilježiti tek 28 nastupa u Bundesligi, a prije odlaska na inozemne avanture, igrao je za Herthu, Mainz, Kaiserslautern, MSV Duisburg i Union Berlin.

Ovaj 33-godišnjak danas se uglavnom bavi glazbom, a karijeru je prošle godine okončao u manje poznatom regionalnom amaterskom klubu VSG Altglienicke.

Posvetio se hip hop glazbi, a u tekstovima nekih pjesama spominje borbu s drogom. Ovaj neuspjeli nogometni talent priznaje da se s ovisnošću borio za vrijeme svoje profesionalne karijere, jer kako kaže, pred 60.000 u Bundesligi ponekad moraš posegnuti za 'pojačanjem'.

Priznaje konzumiranje droga, ''dijelom i sintetičkih", ali koliko se sjeća nije ih uzimao uoči same utakmice, ali su 'ostaci' prethodnog konzumiranja djelovali i dok je igrao na travnjaku.

Nadalje, kaže kako je praktično stalno igrao pod lijekovima protiv bolova.

"Za vrijeme ozljeda su vas uvijek pritiskali da počnete ranije nego što je zaista dobro za vaše tijelo", kazao je Ede za portal t-online.

Nogometaš-rapper najplodnije je dane imao u tadašnjem drugoligašu Union Berlinu, za kojeg je ubilježio 80 nastupa.

Igrao je i za ciparski klub Αnorthosis Famagusta (22 utakmice), kao i za nizozemski FC Twente (48 nastupa). Za različite mlađe uzraste njemačke nogometne reprezentacije ubilježio je ukupno 31 nastup.

Svjestan je svih svojih grijeha koji su mu praktično uništili ozbiljniju karijeru, a droge su očito bile u središtu svega. Hoće li mu glazba pomoći da ih se riješi na duge staze, nezahvalno je prognozirati, ali njegov primjer jedan je od onih koji mogu biti opomena nadarenim sportašima koji tek započinju uspon prema vrhu.

Video: Chinedu Ede - Reflexion (prod. by The Royals & Yekta)
Kopirati
Drag cursor here to close