El Dios del fútbol

Ne postoji igrač koji bi se mogao mjeriti s Messijem

Kad je trener Katalonaca Ernesto Valverde poslao Messija na zagrijavanje, stadion koji je do tada bio više nego uzavreo, smirio se. Nakon sat vremena u kojima je Barcelona bila na rubu katastrofe, ušao je "El Dios del futbol".
Sport / Nogomet | 01. 04. 2018. u 14:16 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epiteti kao što su genij, čarobnjak, umjetnik ili sam Bog, neki su od onih koje ljubitelji nogometa vežu uz Lionela Messija. Čini se - s pravom, jer ovaj je nogometaš ipak s nekog drugog levela u odnosu na sve ostale.

Još jednom je Argentinac producirao čudo na terenu i u ishodu utakmice, a ovaj put protiv Seville u subotnjem srazu u okviru 30. kola LaLige.

Odavno Barcelona nije upala u jednu takvu crnu rupu kao protiv Seville te subotnje večeri na Estadio Ramon Sanchez Pizjuan.
Ali, ulaskom u igru najvažnijeg čovjeka Blaugrane, sve se izmijenilo.

Kad je trener Katalonaca Ernesto Valverde poslao Messija na zagrijavanje, stadion koji je do tada bio više nego uzavreo, smirio se. Nakon sat vremena u kojima je Barcelona bila na rubu katastrofe, ušao je  "El Dios del futbol".

Messi je zamijenio Ousmane Dembelea, koji nije bio toliko loš, ali se ulaskom najboljeg nogometaša današnjice vidjelo koliko Barcelona od njega zavisi i koliku moć promjene odnosa na terenu Argentinac posjeduje. Montella je upario sjajnog Stevena N'Zonzija i pouzdanog Pizarra sa zadatkom - ne dati disati Messiju. Dvostruki pivot je, pokazat će se, bio nedovoljan.

Činilo se u početku kako Messi ipak nema ubojitosti i snage oduprijeti se oštroj i dinamičnoj igri igrača Seville, koji su mu nekoliko prvih lopti koje je dobio, naprosto ukrali i ''odnijeli'' ga se pozicije na kojoj se nalazio.

Gubatak lopte u pravilu bi rezultirao opasnom kontrom Seville, ali su se nezreli momci Vincenza Montelle utrkivali u tome tko će biti sebičniji pred golom ter Stegena, te su šanse odlazile u nepovrat. Vjerojatno nitko od njih tada nije imao na umu poniziti Barcelonu, koja je u tome trenutku gubila 2:0, nego proslaviti sebe samoga.

Jesu li se napadači Seville nakon promašenih čistih prilika pitali: hoćemo li zažaliti zbog ovoga? - tek je nakon završetka utakmice postalo relevantno. Velike ekipe u pravilu ne prave veresiju od gotovine. Potvrdu za to Sevilla je dobila od Barcelone, a ''alternativno mišljenje'' moći će zatražiti za koji dan od Bayerna u Ligi prvaka.

U svakom slučaju, Messi je u jednome trenutku počeo okretati tijekove događanja na terenu. Coutinha je svojim ulaskom učinio (još) boljim igračem, a Luis Suarez je ulaskom Messija i Paca Alcácera odjednom postao centarfor s nogom na okidaču. Izlaskom Paulinha kao da se igra ubrzala, ali to zapravo nema puno veze sa solidnim Brazilcem, nego je isključivo posljedica Messijeva ulaska.

U jednome trenutku bilo je vidljivo kako je "screen saver" u obrani Seville nestao sa slike koju odjednom jasno vidimo.  Luis Suarez i Messi su u samoj završnici utakmice postigli dva zgoditka, a po govoru tijela igrača Seville vidjelo se da su ''iznenađeni i uvrijeđeni''. Da je utakmica potrajala još koju minutu, upitno je bi li momčad sa Sanchez Pizjuana sačuvala i jedan bod.

Tako je Barca i dalje ostala nepobijeđena, a samo ih jedna utakmica dijeli od izjednačenja rekorda svih vremena u LaLigi bez poraza u nizu.

Messi je sa svojim golom protiv Seville ujedno učvrstio vodeću poziciju najboljeg strijelca (26 pogodaka), s četiri gola više od Cristiana Ronalda i Luisa Suareza. Korak dalje do još jednog Pichichija.

U ligama petice ispred Messija i dalje je sjajni Liverpoolov napadač Mo Salah. Njih će dvojica do kraja sezone, ukoliko ne ''poludi'' Ronaldo, vjerojatno odlučiti o tome tko je prvi strijelac najboljih europskih liga.

Kopirati
Drag cursor here to close