Zaletjeli se

Nakon što su napustili Bundesligu neki su dečki ''zaboravili'' igrati nogomet

Računalo se da će Christian Pulišić u engleskoj Premier ligi zbog svoje brzine i okomite igre odmah uhvatiti priključak. Međutim, nakon solidnog starta u prvim utakmicama koje je odigrao za FC Chelsea, mladi je Amerikanac počeo stagnirati.
Sport / Nogomet | 22. 10. 2019. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponekad ni najvećim talentima nije jednostavno promijeniti klub, a napose nije lako otići u neku novu ligu i tamo se već preko noći adaptirati. Mnogi su talenti čak i konačno propadali jer su povlačili loše poteze s transferima.

Ovoga ljeta nekoliko je afirmiranih nogometaša napustilo njemačku Bundesligu, a među njima su i istinske zvijezde Christian Pulišić, Luka Jović i Ante Rebić. Slučaj je htio da navedeni trojac, ali i još neki 'odbjegli' igrači u novim sredinama prolaze gorke trenutke.

Foto: AFP / Christian Pulišić (FC Chelsea)

Christian Pulišić 

Računalo se da će Christian Pulišić u engleskoj Premier ligi zbog svoje brzine i okomite igre odmah uhvatiti priključak. Međutim, nakon solidnog starta u prvim utakmicama koje je odigrao za FC Chelsea, mladi je Amerikanac počeo stagnirati.

FC Chelsea ga je Borussiji Dortmund platio 64 milijuna eura i jasno je da se od igrača koji toliko vrijedi očekivalo opravdanje investicije.

Pulišić se trenutačno ne može nametnuti u konkurenciji mladog Calluma Hudson-Odoija (18) i iskusnog Williana (31).

"Sigurno će doći njegovo vrijeme. Svaki se mladi igrač mora razviti, nije ovo kraj priče", kaže njegov trener Frank Lampard.

Pitanje je, naravno, hoće li imati dovoljno istrajnosti i hoće li mu konkurenti u timu dozvoliti da se nametne. Od prve sezone u klubu ne mora ovisiti kasniji status igrača, ali često upravo prva sezona puno toga odredi. Pulišić u ovome trenutku može imati razloga za zabrinutost.

Foto: Getty Images / Luka Jović

Luka Jović

Luka Jović (21) je prošle sezone bio veliko otkriće Bundeslige. U 48 utakmica za Eintracht Frankfurt imao je 27 golova i sedam asistencija. Odmah su reagirali mnogi veliki klubovi, želeći ga kupiti, a na koncu je Real Madrid odveo Jovića na Santiago Bernabeu.

U novoj sredini Jović još nema niti jedan pogodak, a nije ubilježio ni asistenciju. U La Ligi je zaigrao na sedam utakmica, najčešće kao zamjena, ali je po govoru tijela vidljivo da Jović još ne osjeća Realov sustav igre.

Trener Zinedine Zidane (47) pokušava u nekim utakmicama igrati s dva napadača, što Joviću ide u prilog, ali kad se Zidane opredijeli za jednog igrača u vrhu napada, onda je Karim Benzema (31) prvi izbor.

Foto: ZUMA Press / Ante Rebić (AC Milan)

Ante Rebić

Ante Rebić (26) je također zablistao prošle sezone u Eintrachtu. On, Luka Jović i Sebastien Haller (25) poigravali su se s protivničkim obranama. Bilo je samo pitanje trenutka kad će i njega odvesti neki veći klub.

I dok su Haller i Jović u nove sredine otišli po 'redovnoj proceduri', Rebić je u Milan prešao u posljednjim trenucima prijelaznog roka, odigravši na početku sezone neke utakmice za Eintracht.

U Milanu Ante Rebić uglavnom ili ulazi s klupe ili ostaje bez minutaže. Igrač koji je u Frankfurt došao kao njegova alternativa, Portugalac André Silva (23), sjajno se snalazi, tako da će u Eintrachtu vrlo brzo zaboraviti na Rebića, bude li André Silva dalje igrao onako kako je započeo.

Osim toga, promjena trenera u Milanu također ne ide na ruku Rebiću, jer je sad prvi trener Stefano Pioli (54) s kojim se ranije u Fiorentini Rebić nije dobro razumio.

Foto: Bild / Valantino Lazaro (Inter Milano)

Valantino Lazaro

Valantino Lazaro (23) također je jedan iz plejade mladih igrača koji su se afirmirali u Bundesligi, a onda se nisu mogli othrvati kad je došao zov iz velikog kluba.

Ovaj Austrijanac je prešao u milanski Inter, ali njegov start kod trenera Contea nije bio onakav kakvim ga se zamišljalo.

Momak koji se afirmirao u berlinskog Herthi u Interu je zasad u drugome planu.

Ne znači to da se neće uspjeti nametnuti, jer je sezona naporna i dugačka, te će trener morati koristiti veliki broj igrača, ali će u konačnici sve ipak ovisiti o tome koliko se Lazaro može uklopiti u Interov tim.

Foto: Marca / Renato Sanches

Renato Sanches

Renato Sanches je također promijenio ligu, prešavši iz Bayerna u OSC Lille.

Mladi Portugalac bio je jedna od glavnih zvijezda Europskog prvenstva 2016., a nakon osvajanja naslova prvaka Europe sa svojom reprezentacijom, prešao je Bayern.

Tamo se Renato Sanches nije naigrao te se mislilo da je do trenera (Carlo Ancelotti, Jupp Heynckes), ali se ispostavilo da ni kod Kovača nije zadobio povjerenje.

Ovaj mladić ni u Lilleu zasad nije pokazao puno od svog neupitnog potencijala, ali sportski direktor kluba Luís Campos (55) vjeruje kako će sve doći na svoje mjesto.

"Uvjeren sam da će nam Renato puno donijeti. Dat ćemo mu vrijeme da raste", kazao je Campos za "RMC".

Pored njegova nesnalaženja u novoj sredini Sanches ima i stalni problem s Ahilovom tetivom, što je generalno preveliki rizik po pitanju mogućih čestih ozljeda.

Mnoštvo je ovakvih

Ovo su samo neka od imena iz Bundeslige koja se u novoj sredini nisu snašla, barem ne na početku.

Kad bi se analizirale sve lige iz koji igrači odlaze u nove sredine, dobila bi se začuđujuće široka lista nogometaša kojima je primamljiv transfer zadao glavobolju, a ne radost i napredak u karijeri.

Klubovi sa svoje strane ne mogu nikoga predugo čekati, a novi kandidati stalno su im pred očima. Jedini je problem ako se na nekom mladom igraču izgubi veliki novac.

Što se tiče nabrojanih nogometaša u ovome tekstu, u njih su klubovi uložili nekih 200 milijuna eura. Padne li im cijena drastično, ništa od povrata uloženog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close