Optužbe su ozbiljne

Nakon kazne Evertonu što čeka Manchester City?

Optužbe protiv Cityja su eksplozivne. Radi se o obmani, lažnom računovodstvu, zavjeri... Ako se to dokaže vjerojatno će i sankcije biti drakonske", tvrdi Borson.
Sport / Nogomet | 20. 11. 2023. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon žestoke kazne s kojom se suočio Everton, mnogi se u Engleskoj pitaju kakva je sudbina nekih drugih klubova koji su također kršili i sustavno krše financijski fair-play Premiershipa.

Tu se prije svega misli na Manchester City i Chelsea. Kada je u pitanju Everton, klub s Goodison Parka je u trogodišnjem razdoblju napravio gubitak od 372 milijuna funti, a dopuštena granica iznosi 105 milijuna.

Stefan Borson, stručnjak za nogometne financije smatra kako bi kazna za Manchester City bila žestoka. Gotovo sigurno bi bio  izbačen iz Premiershipa u slučaju da bude proglašen krivim za 115 optužbi s kojim se suočava. Još u veljači Premiership je na svojoj web stranici objavio saopćenje u kojem je najavljeno pokretanje procesa, klub je upućen nezavisnoj komisiji u vezi s nizom navodnih kršenja pravila vezanih za klupske financije. 

Borson je jedno vrijeme obnašao dužnost financijskog savjetnika na Etihadu i zna najbolje kako stvari funkcioniraju. Neki izvori predviđaju da bi proces protiv Manchester Cityja mogao potrajati godinama. Borson misli drugačije:

"Ako se optužbe protiv Cityja dokažu, gotovo je neizbježno da će aktualni prvak Europe biti izbačen iz Premiershipa. No, priča je mnogo šira od nogometne i mogao bi nastati pakao. Mnogo je strana u to upleteno. Slučaj Evertona relativno je brzo riješen iako u presudi stoji kako se radi o vrlo složenom slučaju, čija je istraga obuhvatila 28.000 dokumenata. Međutim, dosje Manchester Cityja kudikamo je složeniji. Otuda i kalkulacije kako bi mogao potrajati godinama. Osobno smatram da prva saslušanja možemo očekivati tijekom 2024. Čelnici Premiershipa već sada su zabrinuti ukoliko Manchester City bude proglašen krivim. Ali, činjenica da je prvak natjecanja optužen za vrlo ozbiljni krimen pokazuje da se radi o hrabrom potezu. Optužbe protiv Cityja su eksplozivne. Radi se o obmani, lažnom računovodstvu, zavjeri... Ako se to dokaže vjerojatno će i sankcije biti drakonske", tvrdi Borson.

Kopirati
Drag cursor here to close