Kazuyoshi Miura

Najstariji profesionalni nogometaš s 52 godine potpisao novi ugovor

Prošao je pola stoljeća života, ali ne da se. Ma još od 90-ih o njemu se govori kao o veteranu, a već 15-ak godina svaki ugovor koji potpiše najavljuje se kao - zadnji.
Sport / Nogomet | 25. 11. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošao je pola stoljeća života, ali ne da se. Ma još od 90-ih o njemu se govori kao o veteranu, a već 15-ak godina svaki ugovor koji potpiše najavljuje se kao - zadnji.

No, japanska ikona Kazuyoshi Miura se ne da. Radni vijek Japanaca je do 65. godine, možda ga planira dočekati na terenu.

Miura je napunio 51 godinu, već je odavno najstariji profesionalni nogometaš na svijetu, a sad je potpisao novi ugovor s drugoligašem Yokohamom FC. Kad mu istekne, imat će 52 godine. Navodno je tražio dugoročniji, ali dali su mu samo jednogodišnji ugovor...

U Yokohamu je došao 2005. kao 38-godišnjak. Najavljivalo se to kao kraj karijere, ali 13 sezona i 270 utakmica kasnije eto ga i dalje tamo. Na terenu.

''Ni jedna minuta, sekunda mog novog ugovora neće biti bačena uzalud, želim se suočiti s nogometnim izazovima i svaki dan trenirati maksimalno'', rekao je Miura.

Za reprezentaciju je odigrao 89 utakmica, posljednju 2000. godine. 2017. srušio je rekord Stanleya Matthewsa kao najstariji strijelac, a 24 godine prije toga nadmašio je Garyja Linekera i Zica i postao kao najbolji strijelac japanske lige.

A zamislite ovo: Miura je prvu profesionalnu utakmicu odigrao za Peleov klub Santos još 1986. godine, četiri godine nakon što je otišao ondje kao 15-godišnjak slijedivši svoj san da postane nogometaš. Tada se ni jedan današnji nogometaš Dinama još nije ni rodio!

Igrao je diljem Brazila i Japana, a jedina odredišta u Europi bili su mu Genoa 1994./95. i - zagrebački Dinamo 1999. Sjajan marketinški potez tadašnjeg vodstva kluba nisu pratile igre i Miura je nakon samo 12 utakmica otišao. No, piše mu se naslov prvaka Hrvatske.

A kad jednom ode u mirovinu, njegove starosne rekorde teško će itko nadmašiti. Ako ikad ode u mirovinu, piše 24sata.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close