Salihamidžić asistent

VIDEO I Najbrži pogodak u povijesti Lige prvaka u režiji Makaaya

Lopta dolazi do Hasana Salihamidžića, a nekadašnji mladi igrač Veleža, popularni Braco, šalje loptu do Makaaya koji dovodi Bavarce u vodstvo i baca tribine u trans. Za to mu je bilo potrebno točno 10.12 sekundi.
Sport / Nogomet | 07. 03. 2024. u 17:30 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sezona 2006./07. ostat će u Ligi prvaka upisana kao povijesna. Ona u kojoj je postignut najbrži pogodak u povijesti ovog elitnog klupskog natjecanja. To se ostvarilo na današnji dan, 7. ožujka prije točno 17 godina u osmini finala. Igrali su Bayern i Real Madrid.

Bila je to uzvratna utakmica ovih momčadi. Prva je igrana u Madridu gdje je Real slavio s minimalnom prednošću od 3:2 i tako s visokim očekivanjima otputovao za München.

Tamo ih je dočekalo preko 60 tisuća vatrenih pristalica bavarskog velikana. Kraljevi predvođeni legendarnim Fabiom Capellom znali su da ih čeka vrlo težak zadatak u obrani stečene prednosti na domaćem terenu.

Krenulo je savršeno za Bayern. Roy Makaay je ispisao povijest. Nakon početnog udarca koji su izveli gosti, Gago odigrava loptu do Roberta Carlosa kojemu ona pri primitku bježi od noge, dolazi Hasana Salihamidžića, a nekadašnji mladi igrač Veleža, popularni Braco, šalje loptu do Makaaya koji dovodi Bavarce u vodstvo i baca tribine u trans. Za to mu je bilo potrebno točno 10.12 sekundi.

Madriđani nisu znali što ih je snašlo, već nakon jedne minute poništena im je prednost koju su donijeli u njemački grad. Ovaj je pogodak promijenio tijek utakmice, Real je bio taj koji je morao početi napadati s obzirom na to da je tada vrijedilo pravilo viška golova u gostima ako je ukupni rezultat izjednačen, a to je pogotkom Nizozemskog napadača vodilo Bayern u četvrtfinale.

No, nakon pogotka je i dalje izgledalo kao da je Bayern taj koji juri golove. Real se nije snašao, pogubili su se. Mogli su Bavarci puno prije završiti pitanje prolaska. U prvom dijelu opasno su prijetili Schweinsteiger, Podolski i Makaay, no nije bilo sreće.

Pokušavao je Capello oživiti svoju momčad na sve moguće načine. Nakon 32 minute Guti je već ušao na teren umjesto Emersona koji je bio označen žutim kartonom, početkom drugog dijela ušao je i Antonio Cassano koji je zamijenio Higuaina.

Trznuo se malo Real, stvarali su šanse u odnosu na prvo poluvrijeme, ali nije to bilo ništa pretjerano konkretno. Tada 21-godišnji mladi branič Sergio Ramos vodio je bitke s napadačima Bayerna. Makaay mu je u jednom trenutku i neopreznim udarcem u zraku razbio nos i dao do znanja da se mladi Španjolac neće dobro provesti na ovom gostovanju.

Bayern poduplava vodstvo u 66. minuti preko brazilskog legendarnog stopera Lucia. On je savršeno reagirao na centaršut iz kornera koji je izveo Sagnol i tako stavio Bavarce u komfornu situaciju. Sada je Real trebao dva pogotka za prolaz. No, do kraja su postigli samo jedan.

Nakon što je Robinho u zamijenio Gaga u 75. minuti, Brazilac se našao u jednom duelu s Luciom u kaznenom prostoru Bayerna dok se igrala 82. minuta, srušio se i izborio kazneni udarac. Jedanaesterac je izveo Ruud Van Nistelrooy i precizno pogodio za 2:1. Sada je Realu falio samo pogodak za prolaz dalje.

Prethodno su prije izvođenja najstrože kazne isključeni Diarra s jedne, te Van Bommel s druge strane u jednom međusobnom konfliktu. Slovački arbitar Luboš Michel odlučio je obojicu poslati na ranije tuširanje.

Postigli su Kraljevi drugi pogodak, ali on je bio poništen. Mladi branič Sergio Ramos dobio je loptu na nekih 20-ak metara od gola u 89. minuti i ispalio projektil koji je završio iza leđa Olivera Kahna. No, glavni sudac vidio je prethodno igranje rukom španjolskog stopera i poništio pogodak. Do kraja je Bayern preživio i plasirao se dalje u četvrtfinale.

Protivnik im je bio talijanski Milan, gdje je put Bavaraca u Ligi prvaka za tu sezonu završio. Prvi susret odigran u Milanu završio je neriješeno(2:2), da bi Rossoneri na uzvratnoj utakmici u Münchenu već nakon pola sata riješili pitanje prolaska. Strijelci su bili Seedorf i Filippo Inzaghi za konačnih 0:2.

Video: Najbrži gol Lige prvake 

Mali podsjetnik na sastave Bayerna i Reala u uzvratnoj utakmici koji su plijenili velikim imenima:

Bayern München: Kahn, Sagnol(od 85. Görlitz)-Lucio-Van Buyten-Lahm, Van Bommel-Hargreaves-Schweinsteiger-Salihamidžić, Podolski(od 88. Demichelis)-Makaay(od 69. Pizzaro) Trener: Ottmar Hitzfeld

Real Madrid: Casillas, Miguel Torres-Ramos-Helguera-Roberto Carlos, Gago(od 75. Robinho)-Diarra-Raul-Emerson(od 32. Guti), Van Nistelrooy-Higuain(od 46. Cassano).

Kopirati
Drag cursor here to close