Brazilke ostale bez osmine finala

VIDEO I Najbolja u suzama: Marta je došla do kraja

"Mnogo tražimo od naše generacije. Tražimo da inspirira djevojčice i dječake. Za 20 godina postale smo sinonim za sve žene. Pa i za vas novinare. A ja ovdje već imam reputaciju nekoga tko plače sve vrijeme", rekla je Marta.
Sport / Nogomet | 04. 08. 2023. u 00:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije dvije godine, na Olimpijskim igrama je ispisala povijest. Velika zvijezda brazilskog ali i ženskog nogometa uopće, Marta je na utakmici protiv Kine postigla dva gola te se upisala u povijest kao prva i u muškoj i u ženskoj konkurenciji koja je zabila na pet OI u nizu.

Dvije godine kasnije jedna od najboljih koju je svijet gledao na nogometnim terenima je stigla do kraja. U prva dva susreta na Svjetskom prvenstvu je bila na klupi, protiv Jamajke je počela od prve minute. Teren je napustila devet minuta prije kraja. Brazil nije mogao bolje od 0:0 protiv Paname, Marta i njene kolegicu su ostale bez osmine finala. Što je veliko iznenađenje. Brazilke su završile kao treće u skupini. Potpuno neočekivano. U 37. godini Marta je došla do kraja puta. Pomalo neslavan kraj reprezentativne karijere.

"Teško mi je da pričam sada. Ni u najgorim noćnim morama nisam mogla da sanjam da ćemo ovako završiti na Mundijalu ove godine. Ali, to mora da bude samo početak. Brazil očekuje više od nas, želi da krenemo ispočetka. Samo sam ja ovdje od starijih, sve moje suigračice su mlade djevojke s nevjerojatnim talentom. Za njih je ovo samo početak“, rekla je Marta nakon meča.

Video: Marta na terenu 

Na konferenciji za medije se nije ni trudila da sakrije suze.

"Prije 20 godina nitko nije znao tko je Marta. Niko nije znao tko sam kada sam igrala svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Sada, postala sam sinonim za sve žene na svijetu, ne samo u nogometu.

Prije 20 godina, ja nisam mogla da imam za idola neku nogometašicu. Nisam imala gdje da je vidim. Niste prenosili ženske utakmice. Kako sam ja mogla da razumijem što sve ovo znači kad sam došla u reprezentaciju? Kako sam mogla da znam da ću nekome postati idol? Danas me ljudi zaustavljaju na ulici, govore da njihove kćerke žele da budu kao ja. Ne samo mene, i druge sportiste.

To se nikada ne bi desilo da smo stale na prvoj prepreci. Mnogo tražimo od naše generacije. Tražimo da inspirira djevojčice i dječake. Za 20 godina postale smo sinonim za sve žene. Pa i za vas novinare. A ja ovdje već imam reputaciju nekoga tko plače sve vrijeme", rekla je Marta.

Video: Marta na presici 

U svojoj karijeri Marta je čak šest puta birana za najbolju nogometašicu svijeta, na Svjetskim prvenstvima je postigla 17 golova. S reprezentacijom je dva puta bila u finalu Olimpijskih igara. Ukupno je za reprezentaciju zabila 115 golova.

Kopirati
Drag cursor here to close