Građanski pomeo Redse

Na današnji dan: Petarda slavnom Liverpoolu u Zagrebu

Od pet zabijenih golova Liverpoolu, čak tri tj. hat-trick postigao je August Lešnik, inače po zanimanju stomatolog. Golove su za Građanski dali još i Mirko Kokotović i Ivica Medarić.
Sport / Nogomet | 17. 05. 2023. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: GNK Dinamo / Građanski - Liverpool 5-1

Današnji datum, 17. svibnja, ostao je trajno zapisan u hrvatskim nogometnim analima.

Naime, na današnji dan 1936. godine zagrebački nogometni klub Građanski pobijedio je na utakmici u Zagrebu slavni engleski klub Liverpool rezultatom 5 – 1.

Bio je to prvi poraz FC Liverpoola na kontinentalnom dijelu Europe za vrijeme njihove turneje po Čehoslovačkoj, Jugoslaviji i Rumunjskoj. Za FC Liverpool igrali su Hobson, Dabbs, Blenkinsop, Busby, Bradshaw, Savage, Nieuwenhuys, Taylor, Howe, Eastham i Hanson.

Od pet zabijenih golova Liverpoolu, čak tri tj. hat-trick postigao je August Lešnik, inače po zanimanju stomatolog. Golove su za Građanski dali još i Mirko Kokotović i Ivica Medarić.

Jedini gol za Liverpool uspio je postići Berry Nieuwenhuys (Južnoafrikanac koji je igrao za Liverpool).

Bilo je to doba stvaranja velikog Gradjanskog. Lešnik je u klub došao tek mjesec dana ranije, igrao je u statusu gosta i to mu je još uvijek bio svojevrsni probni rok.

Nadalje, na kupi Gradjanskog bio je znameniti trener Marton Bukovi koji je praktički tek došao u Zagreb.

Nedugo prije Zagreba Redsi su gostovali u Pragu nakon čega je engleski branič Ben Dabbs dodao: "Igrači Gradjanskog bili su bolji nego igrači Slavije i Šparte, u Pragu."

Video: Građanski - Liverpool 5:1 [Trnje, 17.5.1936.]

Legendarni Busby je, pak, baš toga ljeta došao u Liverpool iz Manchester Cityja. Kasnije je ostao zapamćen kao jedan od najvećih trenera u povijesti britanskog nogometa, bio je tvorac velikog Manchester Uniteda kojeg je u kontinuitetu vodio od 1945. do 1969. i potom u sezoni 1970/'71.

Engleze je u Zagreb doveo David Weiss, novinar i prijatelj kluba, svojevrsni menadžer za srednjoeuropsko područje. Još je 1934. godine u hrvatskoj metropoli organizirao prijateljsku utakmicu Gradjanskog i – brazilske reprezentacije. I to Brazil sa slavnim Leonidasom, tada jednim od najboljih igrača svijeta. Na terenu u Kranjčevićevoj Gradjanski i Brazil odigrali su 0:0.

Englezi se ipak nisu mogli primiriti sve dok Gradjanski nije pristao na uzvrat. Pozvali su purgere na Otok, na dvotjednu turneju. I Liverpool im je u studenom iste godine, ali na svom terenu, uzvratio za poraz: po jakoj kiši i skliskom terenu pobijedio je sa 4:1.

Godine 1936./1937. Građanski je bio tako jak da je osvojio i državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije (drugi je bio splitski Hajduk).

Inače, klub Građanski tradicionalno je nosio plave dresove, što je kasnije naslijedio zagrebački Dinamo. Građanski je u Zagrebu imao stadion na lokaciji između Koturaške ceste i današnje Vukovarske. Područje tog igrališta bilo je otprilike omeđeno Kupskom i Koranskom ulicom.

Igralište se prestalo upotrebljavati 1950-ih godina, a danas malo ljudi uopće zna da je ondje nekoć bio stadion.

Kopirati
Drag cursor here to close