Hoće na SP

Munir bi igrao za Maroko, ali pravila FIFA-a mu ne idu na ruku

Odobri li mu FIFA promjenu sportskog državljanstva i nastupe na Maroko, to ne znači automatski da će i ići na Svjetsko prvenstvo.
Sport / Nogomet | 16. 11. 2017. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raniji španjolski reprezentativac Munir el Haddadi kontaktirao je nacionalni nogometni savez Maroka (FRMF) s molbom da podrže njegov zahtjev upućen FIFA-i kako bi mu odobrila igranje za reprezentaciju zemlje svoga porijekla.

Marokanski dnevnik Assabah potvdio je informaciju da je Munir i osobno posjetio dužnosnike FIFA-e, kako bi ih potaknuo da "brane prava dvonacionalnih igrača". Ovaj igrač Barcelone, trenutačno na posudbi u u Alavésu, već je debitirao za španjolsku seniorsku reprezentaciju.

Bilo je to 8. rujna 2014. u kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2016. protiv Makedonije, kada je u pobjedi Španjolske od 5:1 u igru ušao u 77. minuti umjesto Kokea. Tih zasad jedinih 13 minuta koje je odigrao za Furiju onemogućuju mu da igra za Maroko. Takva su pravila FIFA-e, što znači da sada ne može biti naturaliziran kako bi mogao igrati za bilo koju drugu reprezentaciju - usprkos njegovim molbama za promjenu sportskog državljanstva.

U svome priopćenju koje je objavio Assabah, Munir je rekao kako ne razumije zašto njegov 13-minutni nastup za Španjolsku toliko treba značiti rukovodstvu svjetske nogometne asocijacije.

Naravno, posve je jasno kako je Munirov cilj otići na Svjetsko prvenstvo, gdje se Maroko plasirao, jednako kao i Španjolska, ali su mu male šanse da se nađe među 23 odabrana igrača španjolske nacionalne vrste.

Inače, ove sezone Munir je odigrao devet utakmica Alavés, od kojih je osam puta bio u početnoj postavi i postiglo jedan pogodak.

Odobri li mu FIFA promjenu sportskog državljanstva i nastupe na Maroko, to ne znači automatski da će i ići na Svjetsko prvenstvo. Nije ni tamo slaba konkurencija u napadu (Khalida Boutaib, Nordin Amrabat, Hakim Ziyech...), ali šanse su mu znatno izglednije.

Muniru el Haddadiju su roditelji Marokanci. Rođen je u San Lorenzo del Escorialu, sjeverno od Madrida, a nastupao je za Španjolsku u mlađim kategorijama. Njegovih 13 minuta za A-selekciju mogao bi mu biti - najbesmisleniji nastup u karijeri.

 

Kopirati
Drag cursor here to close