Nogomet u Luksemburgu

Muharemović: Differdange ne podcijeniti, ni najmanje

O nogometu u zemlji iz koje dolazi protivnik Zrinjskog u pretkolu lige Europe.
Sport / Nogomet | 11. 08. 2020. u 07:32 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stari, poprilično otrcani klišej kaže kako danas svi igraju nogomet, kako su mnogi napredovali, kako nema laganih protivnika, ali još uvijek se može koristiti kada su pitanju naši klubovi koji godinama pokušavaju da naprave nešto na europskoj sceni, prođu koje kolo više i njihova poređenja i s onim rivalima koji ne spadaju u elitno društvo.

I koliko god taj klišej bio otrcan, za Luksemburg se i dalje može koristiti, jer stvarno je ova zemlja posljednjih godina napredovala. Ne nekim velikim, astronomskim koracima, ali sigurno jeste.

Koraci naprijed uz strance

37 posto stanovništva ove zemlje čine imigranti, velika je populacija useljenika i s prostora bivše Jugoslavije, zato i ne čudi što je puno "stranaca" u klubovima, ali i reprezentaciji koji su zasluženi za novi talas koji je pomakao ovu zemlju s dna različitih nogometnih ljestvica.

Uostalom, prije pet godina, nacionalni savez je izdao svojevrsni proglas u kojem je stajalo: ''Sa snažnim priljevom imigranata iz čitavog svijeta imamo sjajnu priliku odvesti našu momčad na razinu koju dosad Luksemburžani nisu mogli ni sanjati. Učeći od naših susjeda — Belgije, Francuske i Njemačke — pokrenuli smo suradnju s Ministarstvom imigracije kako bismo naturalizirali mladiće koji pokazuju izvanredni talent za predivnu igru''!

I stvari su se počele mijenjati. Reprezentacija je počela polako hvatati korak za onim koje su bliže nekoj sredini ljestvice europskog nogometa, što je recimo bili vidljivo iz nastupa u Ligi nacija, dok su klubovi napravili još veći pomak, Dudelange je stigao do jedne od skupina Europske lige, dvije sezone zaredom, Fola Esch, Progrès Niederkorn, Differdange su supokušavali uraditi nešto slično, napraviti iskorak. Pravili su iznenađenja.

Sada će mostarski Zrinjski za protivnika u prvom pretkolu Europske lige za protivnika imati baš Differdange.

Differdange se mogao uključiti u borbi za naslov

Osmog ožujka, Differdange je igrao posljednju prvenstvenu utakmice, u gostima su golovima Leite Pereire, Bucha i Vujinovica pobijedili Etzellu Ettelbrück.

U prvoj postavi su bila samo dva "domaća" igrača, vratar Andrea Amodio, te Gonçalo Jorge koji je ustvari rođeni Portugalac, ali je uzeo državljanstvo Luksemburga.

Jako puno je bilo Francuza pogotovo defenzivaca. Dylan Lempereur i Geoffrey Franzoni su pokrivali u tom susretu lijevi i desni bok, dok su Théo Brusco i David Vandenbroeck bili štoperski dvojac.

U veznom redu su igrali Kilian Gulluni, Quentin Pereira, Jordan Swistek, dok su ofenzivci bili Gonçalo Almeida, Andreas Buch i Valentino Vujinovic. Kasnije su priliku s klupe dobili Kenan Avdusinovic, Gille sBettmer i William Ferreira.

Nakon ovog susreta uslijedila pauza, odnosno kraj prvenstva koje je ova momčad dočekala na trećem mjestu s 35 bodova, svega četiri manje od budućeg prvaka, momčadi Fole Esch.

Pitanje je kako bi se stvari razvijale, da je prvenstveno nastavljeno, jer je Differdange u posljednjih šest kola nanizao šest pobjeda. Naravno o rosteru je jako puno stranaca međutim pitanje je koji će biti konačni za susret protiv Zrinjskog.

Jedan od onih koji već duže vremena žive i igraju u Luksemburgu je Veldin Muharemović koji se u trenutačno najboljoj momčadi ove zemlje, Foli Esch skrasio prije pet godina nakon Sarajeva, Lokerena, Lankarana i Olimpika. Upravo je u ovom periodu nogomet u ovoj zemlji krenuo uzlaznom putanjom.

''Upravo tako, posljednjih godina je ovdje tako da kažem krenula priča o razvoju kako klupskog tako i reprezentativnog nogometa. U ovoj zemlji nogometaši su bili amateri, država nije ulagala u sport, nogomet, međutim stvari su se počele mijenjati. Sve se više ulaže, privatnici prepoznaju, ulažu novac, što se najbolje vidi iz primjera Dudelangea koji je dvije godine zaredom igra Ligu Europe po skupinama.

Foto: PR / Veldin Muharemović 

Krenulo se u izgradnju nove nacionalne arene, stadiona, kompleksa za sve reprezentativne selekcije. Sve je bilo u jednom usponu do korene, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati dalje. Jednostavno država je iskoristila svoj položaj, blizinu država kao što su Francuska, Njemačka, Belgija, dolaze igrači iz ovih zemalja, iz druge ili treće lige, dosta je stranaca u svakom klubu, neki su uzeli i državljanstvo, igraju za reprezentaciju. Sada se već neki igrači iz Luksemburga prodaju za 500 - 700 000 eura, što je nekada bilo nezamislivo. Čak su i ligu proširili na 16 klubova'', govori.

Na pitanje kakva je situacija trenutno jer je korona prekinula prošlo prvenstvo, kaže:

''Tri - četiri mjeseca se nije radilo, to su bili uglavnom individualni treninzi, onda su momčadi koje će igrati u Europi počele raditi prije nekih mjesec, mjesec i pol dana. Igramo turnire, prijateljske utakmice protiv klubova iz Francuske, Belgije, Njemačke, to je nekako postalo normalno. I to protiv izuzetno kvalitetnih momčadi.

Tako je situacija i sa Differdangeom s kojim je moj momčad igrala prije sedam, osam dana, ali ja nisam igrao taj susret jer sam boravio u BiH, pa iskreno nisam u ovom trenutku upoznat sa sastavom ali vidjet ćemo u narednom periodu kako izgledaju, tu sam na raspolaganju'',

Zanimalo nas je kako su izgledali prošle sezone.

''Njih kao momčad nisu shvaćali ozbiljno, ali oni su kako je sezona odmicala igrala sve bolje. Imali su jednu seriju dobrih rezultata, čak su nekako iz sredine ljestvice došli u situaciju da se bore za naslov. Ako su zadržali većinu kadra iz prošle sezone mogu biti neugodni. Imaju jednog vrlo dobrog trenera Paola Amodija, dosta igrača iz Francuske je tu bilo, zato u ovom trenutku mogu reći kako se kao momčad niti u kojem slučaju ne smiju podcijeniti. Niti najmanje, ali oni će nastaviti igrati te prijateljske utakmice, turnire, pa ćemo vidjeti kako izgledaju'', kaže na kraju razgovora za Bljesak.info susretljivi Veldin Muharemović.

Kopirati
Drag cursor here to close