Rekord Lige prvaka

Mogu li Ronaldo i ostali dostići slavnog Paca Genta sa šest naslova prvaka Europe?

Uspoređujući Gentovu i sadašnju generaciju Reala iz Madrida, čini se kako bi ga neki od Zidaneovih igrača mogli dostići. Gento je svoju šestu titulu prvaka Europe uzeo s 32 godine, a Cristiano Ronaldo u 33. godini može to učiniti po peti put
Sport / Nogomet | 24. 05. 2018. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči subotnjeg finala Lige prvaka između Liverpoola i Reala u Kijevu, igrači kraljevskog kluba s velikim optimizmom se nadaju trećoj tituli za redom. Neki od njih bi se novim naslovom približili rekordu kojeg drži nenadmašni Paco Gentu, koji je šezdesetih godina s Realom osvojio čak šest titula prvaka Europe.

Sportski list Marca podsjeća kako je Gentov rekord uistinu fascinantan, jer su u međuvremenu dolazili mnogi sjajni igrači koji su osvajali trofeje, ali je taj Španjolčev rekord i dalje stajao.

Kad je 11. svibnja 1966. godine Real osvojio šesti naslov prvaka Europe (pobjeda od 2:1 protiv Partizana na legendarnom stadionu Heysel u Bruxellesu), Paco Gento bio je jedini preostali igrač iz tima koji je osvojio prethodnih pet. Di Stefano, Rial, Alonso, Santiesteban, Marquitos, Lesmes i Zarraga su ostali na pet naslova, a jedino je Gento uspio i po šesti put podići pehar. Bilo bi i više od šest naslova za njega da Real nije izgubio dva finala tih godina: 1962. od Benfice u Amsterdamu (3:5) i 1964. od Intera u Beču (1:3).

Uspoređujući Gentovu i sadašnju generaciju Reala iz Madrida, čini se kako bi ga neki od Zidaneovih igrača mogli dostići. Gento je svoju šestu titulu prvaka Europe uzeo s 32 godine, a Cristiano Ronaldo u 33. godini može to učiniti po peti put, pobijede li u Kijevu.

Jedan od igrača iz ove generacije Reala posebno se ističe po broju naslova u mlađoj životnoj dobi. Naime, Raphael Varane, kojemu je 25 godina, imao bi četiri titule. Gento je u istoj životnoj dobi imao pet naslova, a šesti je došao znatno kasnije. Dakle, Varane ima odlične izglede što se tiče opcija za budućnost i dostizanja slavnog prethodnika. Varane je najmlađi od sadašnjih igrača Reala koji bi se mogao okititi četvrtim naslovom.

Veliki broj igrača iz sadašnje postave Reala (čak 11) ima priliku za četiri naslova, ali su starije životne dobi od Varanea. Ipak, još neki koji bi se u Kijevu mogli okititi četvrtim naslovom, također su u relativno ranoj fazi svoje karijere (kao primjerice Isco i Carvajal).

Ipak, koliko se god činilo da bi neki igrači iz ove generacije Reala mogli konačno dostići Gentov rekord, ne treba zaboraviti da su se prethodnih desetljeća pojavljivali mnogi veliki igrači koji su sa svojim klubovima višestruko osvajali naslov prvaka Europe i na korak se primicali Gentu. Tako su velikani AC Milana Maldini i Costacurta osvojili po pet naslova (zadnji 2007.), međutim izgubivši još dva finala, nisu se dokopali i šestog.

Neki bivši velikani Reala, kao Casillas (3) i Seedorf (ukupno 4, s Ajaxom, Realom i Milanom), također su propustili prilike za veći broj titula. Casillas je napustio Kraljevski klub upravo uoči ''lavine'' koja se zakotrljala zadnjih godina. Da je ostao, vjerojatno bi se pridružio Pacu Gentu po broju naslova prvaka Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close