Ballon d'Or

Messiju 8. Zlatna lopta u karijeri

Lionel Messi po osmi je put osvajač Zlatne lopte za najboljeg nogometaša svijeta u protekloj sezoni. Drugi je u poretku Haaland, a treći Mbappe. Luka Modrić završio je kao 10., Joško Gvardiol kao 25.
Sport / Nogomet | 30. 10. 2023. u 23:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kapetan argentinske nogometne reprezentacije, 36-godišnji Lionel Messi po osmi je put u karijeri osvojio "Zlatnu loptu" za najboljeg igrača godine koju dodjeljuje francuski magazin "France Football".

Messi je ovu nagradu osvojio zahvaljujući ključnoj ulozi koju je imao na putu Argentine do osvajanja naslova svjetskog prvaka krajem prošle godine u Kataru.

Nakon što je ranije nagradu osvajao 2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019., i 2021, godine, ponovno je završila u njegovim rukama. Dobitnika je proglasio Messijev aktualni poslodavac David Beckham.

Tako i dalje Luka Modrić (2018.) i Karim Benzema (2022.) ostaju jedini dobitnici od 2009. godine do danas, koji se ne zovu Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi.

Messi je iza sebe ostavio Erlinga Haalanda, Kyliana Mbappea i Kevina De Bruyne te Rodrija, koji zatvara ovogodišnji Top 5.

Prvi pratitelj velikog Messija i dalje je Cristiano Ronaldo s pet osvojenih nagrada, a ove godine nije bio ni nominiran.

Aitana Bonmati, španjolska reprezentativka i veznjakinja Barcelone, proglašena je najboljom nogometašicom svijeta. 

Finalistice su još bile Salma Paralluelo i Fridolina Rolfö (Barcelona), kao i Sam Kerr (Chelsea).

Ballon d’Or Féminin zasluženo ide sjajnoj Bonmatí koja je bila ključna igračica španjolskog pohoda na svjetski vrh za što je osvojila i priznanje za najbolju nogometašicu turnira.

Također, u prošloj sezoni osvojila je Ligu prvakinja s Barcelonom kao i domaći naslov pa nije bilo nikakvih dilema prilikom proglašenja pobjednice.

Inače, Zlatnu loptu joj je uručio najbolji svjetski tenisač Novak Đoković.

Haalandu nagrada Gerd Müller

Napadač Manchester Cityja, Norvežanin Erling Haaland, dobio je nagradu Gerd Mueller za najboljeg strijelca prošle sezone.

Postigao je ukupno 56 golova.

Trofej Lav Jašin u ruke Emilianu Martinezu

Nagradu Lav Jašin za najboljeg vratara u protekloj sezoni osvojio je argentinski reprezentativni vratar Emiliano Martinez, osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Hrvatski vratar Dominik Livaković bio je nominiran u ovoj kategoriji te je na kraju sedmi.

Vinicius Junior osvaja nagradu Socrates

Nagrada Socrates uručuje se nogometašima uključenima u društvene i dobrotvorne projekte.

Vinicius Junior radi u faveli u Brazilu.

Kopa Trophy

Jude Bellingham, nova zvijezda Real Madrida, osvojio je nagradu "Kopa", odnosno priznanje za najboljeg mladog nogometaša.

Najbolje ekipe

Nogometašice Barcelone osvojile su nagradu za najbolju žensku ekipu 2023. godine.

Manchester City je drugu godinu za redom najbolji klub na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close