Tri utakmice u Južnoj Americi

Maroko, Španjolska i Portugal domaćini SP 2030. godine

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj).
Sport / Nogomet | 04. 10. 2023. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maroko, Španjolska i Portugal imenovani su domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, a tri utakmice održat će se u Južnoj Americi, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Međutim, tri utakmice s tog World Cupa igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju povodom obilježavanja stote obljetnice turnira koji je prvi put održan 1930. u Urugvaju. Ova će odluka biti službeno potvrđena na Kongresu FIFA-e 2024. godine. To je prvi put da će se nogometni World Cup održati na tri kontinenta i u šest zemalja.

"FIFA-ino Vijeće jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske biti domaćin događaja 2030. godine," objavila je FIFA u priopćenju.

"Osim toga, uzevši u obzir povijesni kontekst prvog Svjetskog prvenstva, Vijeće se jednoglasno složilo da Montevideo bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave stote obljetnice kao i da će se tri utakmice SP-a održati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju," dodaje se.

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj).

"U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta - Afrika, Europa i Južna Amerika - šest zemalja, Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španjolska i Urugvaj, koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru i stogodišnjicu Svjetskog prvenstva," dodao je predsjednik FIFA-e.

Iduće SP na raspredu je 2026. godine, a ugostit će ga SAD, Meksiko i Kanada.

Kopirati
Drag cursor here to close