Iznenađenje na Wembleyu

VIDEO I Manchester United na krilima tinejdžera osvojio FA Kup

Garnacho i Mainoo su ovim golovima postali prvi tinejdžeri još od Cristiana Ronalda i 2004. godine koji su pogađali u finalu FA Kupa.
Sport / Nogomet | 25. 05. 2024. u 19:19 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manchester United je pred 84.000 gledatelja u finalu FA Kupa na Wembleyu slavio protiv Manchester Cityja s 2:1. Strijelci za pobjednički sastav bili su Garnacho i Mainoo, dok je utješni pogodak za goste djelo Jeremyja Dokua. Kod Cityja, hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić igrao je prvo poluvrijeme, dok je Joško Gvardiol igrao cijeli susret.

Ovim je nastupom u finalu FA Kupa Manchester United postao ekipa s najviše nastupa u istom natjecanju. Bilo je ovo 22. finale za Crvene Vragove, čime su se odlijepili od Arsenala koji je 21. put nastupio u borbi za trofej. Uz to, ovo je 13. titula za Manchester u ovom natjecanju.

Preko Kupa do Europe

Ovo je finale odlučivalo i o sudbini nekih klubova Premiershipa. Tako je United osvajanjem ovog Kupa osigurao sebi igranje u Europskoj ligi, Chelsea će krenuti u pohod na trofej Konferencijske lige, dok će Newcastle ostati bez izlaska u europska natjecanja.

Eventualnim osvajanjem Cityja, United bi ostao bez Europe, a Chelsea bi igrao Europsku ligu, dok bi Newcastle nastupio u Konferencijskoj ligi.

Prvi put u povijesti se ponovila repriza finala engleskih klubova u FA Kupu. Jedini koji su prije ovih momčadi igrali dvije godine zaredom finale ovog prestižnog natjecanja su Blackburn Rovers i škotski Queen's Park, kasnih 1884. i 1885. godine.

Nakon prošlogodišnjeg trofeja zahvaljujući golovima Gundogana, danas nije dobro krenulo za City.

Prvu je priliku na utakmici imao Garnacho, ali njegov snažan udarac u 9. minuti zaustavlja Ortega. Minutu kasnije uzvratio je Foden, ali trese samo vanjski dio mreže.

Garnacho i Mainoo šokirali Wembley

Onda, nakon ne toliko sadržajnog finala, kreće uzbuđenje. Garnacho dovodi Crvene Vragove u vodstvo u 30. minuti, zahvaljujući nesporazumu Gvardiola i Ortege.

Jedna bezazlena lopta, koja je već izgledala sigurno u posjedu Cityja, dovela je do nesporazuma hrvatskog braniča i njemačkog vratara. Gvardiol je imao namjeru glavom vratiti loptu Ortegi u ruke, ali je Nijemac izašao previše sa svojih vrata te je ta lopta stigla do Garnacha, koji je imao lak zadatak, poslati loptu u praznu mrežu.

Osam minuta kasnije Rashford pogađa za 2:0, ali pomoćni sudac signalizira zaleđe asistenta Garnacha, koje je u konačnici i VAR potvrdio. No, United je ipak do odmora otišao s dva gola prednosti.

Samo minutu nakon poništenog gola Rashforda, Mainoo pogađa za dvostruko vodstvo. Rashford je poslao sjajnu dijagonalu preko pola terena do Garnacha, Argentinac je poslao povratnu loptu koju je čekao Fernandes, a Bruno magičnim dodavanjem pronalazi usamljenog Mainooa koji crveni dio Manchestera baca u trans.

Garnacho i Mainoo su ovim golovima postali prvi tinejdžeri još od Cristiana Ronalda i 2004. godine koji su pogađali u finalu FA Kupa.

Guardiola pokušava osvježiti momčad u nastavku

Početak drugog dijela Guardiola je odlučio osvježiti zamjenama u nadi da će Građani zaigrati bolje. U svlačionici su ostali Kovačić i Ake, a na teren su stupili Doku i Akanji.

City ulazi odlučnije u nastavak utakmice i sve karte baca u napad. U 55. Haaland se prvi put u utakmici nalazi u dobroj šansi, ali njegov udarac trese gredu protivničkog gola. Nedugo nakon, prijete Walker i Alvarez, ali bezuspješno.

Najbolju priliku za City imao je Julian Alvarez u 64. minuti, kada na sjajno dodavanje Fodena ne koristi zicer pred vratima Uniteda.

Tračak nade u 87. minuti

Nadu Građanima vraća Doku u 87. minuti. Belgijac se solo-prodorom izborio za prostor i sjajnim udarcem pogodio u malu mrežu Onane te doveo utakmicu u neizvjesnost

Video: Manchester United - Manchester City 

Iako je bilo i sedam minuta dodanog vremena, City se nije uspio vratiti u život pa je tako nizozemski izbornik na klupi Uniteda ten Hag makar malo oprao gorak okus iznimno loše sezone, jedne od najgorih u povijesti ovog slavnog kluba. Bilo je ovo treće finale Uniteda u eri ten Haga i druga titula za crveni dio Manchestera.

Kopirati
Drag cursor here to close