Nogomet

Predsjednik Lyona će tražiti "desetke milijuna eura" odštete

Francuska liga (LFP) u četvrtak je odlučila kako je sezona 2019/20. završena zbog pandemije koronavirusa nakon odigranih 28 od predviđenih 38 kola te je zatečeno stanje na tablici proglasila konačnim.
Sport / Nogomet | 01. 05. 2020. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugogodišnji predsjednik francuskog nogometnog prvoligaša Lyona Jean-Michel Aulas najavio je tužbu kojom će tražiti "desetke milijuna eura" odštete jer je odlukom o ranijem završetku prvenstva njegov klub ostao bez nastupa u eurokupovima sljedeće sezone.

Francuska liga (LFP) u četvrtak je odlučila kako je sezona 2019/20. završena zbog pandemije koronavirusa nakon odigranih 28 od predviđenih 38 kola te je zatečeno stanje na tablici proglasila konačnim. A Lyon se u trenutku prekida nalazio na sedmom mjestu ljestvice te će stoga po prvi put nakon četvrt stoljeća ostati bez nastupa u Europi.

"Ovakvom odlukom mi smo izgubili priliku koja se mjeri u desecima milijuna eura i stoga ćemo tražiti odštetu. Ovakav način proglašenja konačnog plasmana je nelogičan jer je primjerice Nice igrala više domaćih utakmica od nas, a i protiv Paris SG-a je igrala samo jednom dok smo mi igrali dva puta protiv istog protivnika", izjavio je Aulas koji smatra da se prvenstvo moglo završiti u formi doigravanja koje se moglo igrati u kolovozu.

Deset kola prije kraja Lyon je za trećeplasiranim Rennesom, koji bi trebao igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, zaostajao 10 bodova, ali niti mali izgledi za hvatanjem tog mjesta ne obeshrabruju Aulasa.

"U posljednjih 10 godina barem smo tri puta dostigli zaostatak od najmanje 10 bodova za drugoplasiranim u završnici sezone", uporan je Aulas.

Lyon ipak još uvijek ima priliku izboriti nastup u Europskoj ligi sljedeće sezone, ali za takvo što mora osvojiti francuski Liga kup u kojem će u finalu igrati protiv Paris SG-a. Taj dvoboj bi se ipak mogao odigrati u kolovozu.

Osim predsjednika Lyona, nezadovoljan je i predsjednik pretposljednjeg Amiensa, koji je zajedno s uvjerljivo posljednjim Toulouseom izgubio prvoligaški status.

"To je nepravda. Borit ću se za ostvarivanje naših prava jer mislim da ovakva odluka nije u redu", izjavio je predsjednik Amiensa Bernard Joannin.

Paris SG u četvrtak je proglašen prvakom, dok je drugoplasirani Marseille izborio izravni plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu nezadovoljne je klubove pozvala da se primire iako im priznaje pravo podnošenja sudskih tužbi.

"Ako žele na sud, to je njihovo pravo, ali pozivam sve na solidarnost i odgovornost. Pozivam ih da zbog zdravlja i dobrobiti svih ne pokušavaju cijepati dlaku... Moramo misliti i na druge ljude i na društvo u cjelini", kazala je Maracineanu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close