Rekorderi

VIDEO I Liverpool deseti put uzeo Carabao Cup

Sjajnu utakmicu odigrali su Liverpool i Chelsea u finalu ovosezonskog izdanja Carabao Cupa. Na kraju je trenutak odluke došao u 118. minuti, van Dijk je pogodio glavom. Za deseti trofej Liverpoola u ovom takmičenju.
Sport / Nogomet | 25. 02. 2024. u 19:16 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liverpool je na Wembleyu nakon produžetaka slavio u finalu 64. izdanja engleskog EFL Carabao Kupa protiv Chelsea rezultatom 1:0. Jedini strijelac na utakmici bio je van Dijk u 118. minuti utakmice. Bila je ovo deseta titula Carabao Kupa za Redse, koji su apsolutni rekorderi kad je u pitanju osvajanje ovog natjecanja. Posljednji su osvojili u sezoni 2021./22. kada su pobijedili također ekipu Chelsea nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Nakon Liverpoola, najviše naslova ima Manchester City koji je osam puta dizao pehar ovog natjecanja. Ovo je Chelsea bilo deseto finale, a imaju pet osvojenih titula. Posljednji su put ovaj kup osvojili u sezoni 2014./15.

Na poluvrijeme se otišlo bez pogodaka, ali se može reći da je jedan dio pripao Liverpoolu, drugi Chelseaju. Prvih pola sata najaktivniji pojedinac Redsa bio je Luis Diaz koji je u tom razdoblju čak tri puta šutirao na gol, ali je Petrović bio siguran.

Cole Palmer imao je jednu od najboljih prilika na utakmici u 20. minuti kada je se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu samo par metara od gola, no čudesno je to obranio vratar Kelleher. Ovim bi pogotkom Palmer zaključio pogotke "Velikoj petorci". Pogađao je 21-godišnji engleski veznjak ove sezone protiv oba Manchestera, Arsenala i Tottenhama. Samo mu je na popisu ostala ekipa Jurgena Kloppa.

24. minuta donijela je novu glavobolju Jurgenu Kloppu. Kada je njemački strateg pomislio da je gotovo sa ozljedama njegovih igrača, Ryanu Gravenberchu nastradao je gležanj nakon neopreznog starta Caiceda i Liverpool je bio primoran napraviti izmjenu. Ozlijeđenog Nizozemca zamijenio je Joe Gomez. Tako je Gravenberch postao deseti ozlijeđeni igrač u taboru Redsa.

Poništeni pogodak Sterlinga

U 32. minuti svjedočimo pogotku, koji je naknadno poništen. Palmer je dao dugu loptu za Jacksona, ovaj je proslijedio za Sterlinga, a brzonogi Englez i bivši igrač Liverpoola pogodio je pored nemoćnog Kellehera. VAR provjera je potvrdila prvotnu odluku pomoćnog suca na terenu, a to je nedozvoljena pozicija Jacksona prilikom Palmerovog dodavanja.

Najbolja prilika za Liverpool bila je u 40. minuti. Nakon greške Disasija u iznošenju lopte, Robertson dolazi do posjeda i centrira, a Gakpo glavom trese vratnicu. Da je pogodio nizozemski napadač, bio bi ovo njegov peti pogodak ove sezone u ovom natjecanju i time bi se pridružio najboljem strijelcu, Morganu Rogersu. Nekadašnji igrač Middlesbrougha ima pet golova na

svom kontu uz dvije asistencije. Početkom ovog mjeseca talentirani se napadač pridružio momčadi Aston Ville.

Krajem prvog dijela Diaz proigrava Bradleya koji ima odličnu šansu, ali blok Colwilla spašava Chelsea.

Gužva na terenu u sudačkoj nadoknadi prvog dijela. Prilikom borbe za loptu Chillwell i Bradley su ušli prvo u verbalni, a potom i u fizički sukob pa su suigrači morali reagirati da se smire strasti. Sudac Chris Kavanagh odlučio je oba igrača kazniti žutim kartonom.

VAR reagira i na drugoj strani

Drugi dio donio nam je još jednu intervenciju VAR-a, ovaj put pogodak je poništen Liverpoolu. U 60. minuti Virgil van Dijk pogađa na ubačaj Robertsona iz prekida. Činilo se da je sve regularno, no VAR se aktivirao. Nakon par minuta pregledavanja snimke, Kavanagh odlazi sam provjeriti situaciju. Utvrđeno je da je Japanac Wataru Endo iz nedozvoljene pozicije blokirao par igrača Bluesa, prvenstveno Colwilla i odluka je bila da se Liverpoolov pogodak poništi.

Kao i u prvih 45 minuta, drugo poluvrijeme isto nam je ponudilo uzbudljivu i izjednačenu utakmicu. Ekipe su igrale u naletima, malo je dominirala jedna, pa onda druga ekipa i tako u krug.

15 minuta prije kraja regularnih 90., Gallagher trese vratnicu. Palmer je poslao malo brže i jače dodavanje u kazneni prostor, veznjak Chelsea je refleksno opalio i pogodio samo okvir gola.

Četiri minute poslije Gomez prijeti s 20-ak metara, brani Petrović.

Kelleher drži Redse na životu

Najbolja prilika za Chelsea u drugom poluvremenu ostala je neiskorištena. Igrala se 85. minuta, a ulogu kreatora opet je igrao Palmer, a promašio je ponovno Gallagher. Bivši igrač Manchester Cityja primijetio je Gallaghera usamljenog na drugoj strani, a ovaj oči u oči s Kelleherom gađa u irskog vratara. Minutu kasnije Gallagher ponovno prijeti na dodavanje Jacksona, ali očito mu nije danas bio dan. Otišlo je preko gola.

Kelleher je bio iznimno raspoložen danas. U 92. minuti serija udaraca Bluesa. Iz jednog napada prijete Nkunku, Palmer i Gusto, ali irski čuvar mreže uz malu pomoć suigrača, francuskog stopera Konatea, zaustavlja nalet londonske ekipe.

Kao i prethodna dva međusobna finala ovih ekipa, FA Kupa i Carabao Kupa, i ovaj susret otišao je u produžetke.

Kelleher i Petrović su najveći "krivci" što se u prvih 90 minuta nije tresla mreža. Obojica su bila na fenomenalnoj razini.

U produžecima se nastavilo istim ritmom, uzbudljiva utakmica s dosta prilika. Prvo je mladi Liverpoolov igrač Danns probao u 4. minuti produžetka, što je zaustavio Petrović. Nakon njega probao je Elliot, ali pored gola. Deset minuta prije kraja Madueke je probao za Bluese, brani Kelleher.

Pet minuta do kraja probao je Elliot, ali fenomenalni Petrović refleksnom obranom nogom ne dopušta da lopta uđe u gol. S druge strane probao je Palmer s 20 metara, samo u naručje Kellehera.

Prvi regularni pogodak gledamo u 118. minuti. Strijelac je van Dijk nakon kornera koji je izveo Tsimikas. Bio je ovo četvrti pogodak ove sezone Nizozemca, a drugu je utakmicu zaredom strijelac. Pogodio je prošlu srijedu protiv Lutona u Premiershipu. Ispostavit će se da je ovaj pogodak bio vrijedan desetog naslova u povijesti ovog natjecanja za Redse.

Video: Finale Carabao Cupa 
Kopirati
Drag cursor here to close