Bilo je to 1987. godine

Lineker: Kad je Butcher počeo urlati u tunelu Marakane

"Kunem se, trebali ste vidjeti njihove igrače. Svi su ga pogledali i govorili: "Što je ovo..." Nije da Jugoslaveni nisu bili čvrsti, ali Terry je jednostavno bio ogroman", prepričao je Lineker
Sport / Nogomet | 06. 12. 2023. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igrale su kvalifikacije za Europsko prvenstvo 1988. godine. Engleska je iznenađujuće u Izmiru odigrala 0:0 protiv Turske, ali je zato na Wembleyu savladala Jugoslaviju 2:0. To je bila utakmica u kojoj je Zlatko Vujović promašio sve što je mogao. U kojoj je tešku ozljedu zaradio Semir Tuce, dok je Predrag Jurić ušao u igru iako je Osim planirao na trener poslati Mlinarića. 

Dva kola prije kraja kvalifikacija Jugoslavija je dočekala na Marakani Englesku. Trebala je pobjedu, Engleskoj je bio dovoljan i bod. Tih 25 minuta vjerojatno je bilo najgorih 25 minuta u povijesti ove reprezentacije. Prvo je Peter Beardsley bio brži od Elsnera, nakon toga je Ravnić skrivio indirektni udarac koji je u efektan gol pretvorio John Barnes. Bryan Robson je povisio na 0:3, dok je golijadu zaključio Tony Adams golom za 0:4. Između drugog i trećeg gola golman Ravnić je zaradio neugodnu ozljedu nosa ali je ostao na terenu do kraja poluvremena. Srečko Katanec je postavio krajnji rezultat. Puno godina nakon te utakmice, Gary Lineker ispričao je jednu anegdotu s te utakmice.

Video: Jugoslavija - Engleska 

"Igrali smo u Jugoslaviji, trebao nam je bod da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo. Ili Europsko, ne sjećam se točno. Tad je Jugoslavija bila na glasu kao mjesto na kojem nije bilo lako igrati, taman prije rata. Došli smo u Beograd, gdje je na stadionu bila strašna atmosfera. I sad, izlazimo mi na teren, a između nas i igrača Jugoslavije bila je nekakva žica, kao kavez. Ne znam zašto je to tamo stajalo, valjda da se razdvoje momčadi... Uglavnom, naš igrač Terry Butcher, visok i jak branič, počeo je kidati tu žicu, tresti je i vikati: "Ajmooooo, Tigroviiiiii."

"Kunem se, trebali ste vidjeti njihove igrače. Svi su ga pogledali i govorili: "Što je ovo..." Nije da Jugoslaveni nisu bili čvrsti, ali Terry je jednostavno bio ogroman", prepričao je Lineker u podcastu The Rest is Football.

Kopirati
Drag cursor here to close