Nemoguće!

Legendarni Ali Daei osuđen na smrt

Ali Daei se našao na prosvjedima u gradu Saqqezu koji su organizirani nakon smaknuća Mahse Amini, a koji su izazvali pažnju diljem svijeta. Većina onih koji su se našli u takvoj situaciji završili su u zatvoru, a mnogi su dobili smrtnu kaznu....
Sport / Nogomet | 12. 11. 2022. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je teško provjeriti ovu informaciju, prema pojedinim izvorima iz Azerbejdžana, legendarni Ali Daei (53) osuđen je na smrt. Prije određenog vremena smo objavili informaciju kako je ovom nekada sjajnom igraču oduzeta putovnica nakon što je državu optužio za "policijsko nasilje" i "represiju nad demonstrantima" prilikom prosvjeda zbog smrti Mahse Amini.

Iran je zahvaćen prosvjedima diljem zemlje otkako je 16. rujna objavljena smrt 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini, tri dana nakon što je uhićena u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u zemlji.

Bivši kapetan i najbolji strijelac u povijesti iranske nogometne reprezentacije je koncem rujna pozvao iransku vladu da " riješi probleme iranskog naroda umjesto da koristi represiju, nasilje i hapšenja ".

" Po povratku iz inostranstva, policija mi je oduzela putovnicu na međunarodnom aerodromu u Teheranu u prisustvu moje obitelji i drugih ljudi. U priznanici koju su mi dali pisalo je da moram da odem do javnog tužitelja u glavnom gradu (Teheran), što ja nisam napravio. Na kraju mi je putovnica vraćena" objasnio je Ali Daei koji vjerojatno tog trenutka nije ni mogao nasluti koliko će se stvari zakomplicirati.

Ali Daei se našao na prosvjedima u gradu Saqqezu koji su organizirani nakon smaknuća Mahse Amini, a koji su izazvali pažnju diljem svijeta. Većina onih koji su se našli u takvoj situaciji završili su u zatvoru, a mnogi su dobili smrtnu kaznu po kratkom sudskom postupku. Jedan od njih je upravo i nekadašnji nogometaš, reprezentativac.

Nezvanično je Iranski sud proglasio Ali Daeija jednim od vođa u antidržavnim protestima. Prema informacijama Iran Human Righta i Amnesty Internationala, iranske specijalne postrojbe ubile su od početka studenog preko 300 ljudi, a veliki dio je uhapšen, među njima i Ali Daei.

Ali Daei je donedavno bio najbolji strijelac reprezentativnog nogometa na svijetu, budući da je za Iran postigao 109 pogodaka u 149 nastupa, a imao je i sjajnu klupsku karijeru. Osim za iranske klubove, nastupao je nekoliko godina u Bundesligi, za Arminiju, Bayern i Herthu.

Upravo su iz Bayerna uputili hitan apel iranskoj ambasadi u Njemačkoj te njemačkoj ambasadi u Iranu, s ciljem da saznaju informaciju o stanju svojim bivših nogometaša, Ali Karimija te Alija Daeija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close