Režim ima svoja sredstva

Ali Karimi trebao biti otet

"Meni i mojoj obitelji prijete na sve moguće načine. Ali nisam važan ja. Tugujem zbog svojih sunarodnjaka diljem Irana i zbog njihove sigurnosti", napisao je Karimi.
Sport / Nogomet | 27. 10. 2022. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranske vlasti oduzele su putovnicu nogometnoj legendi Aliju Daeiju (53) nakon što ih je optužio za "policijsko nasilje" i "represiju nad demonstrantima" prilikom prosvjeda zbog smrti Mahse Amini, o čemu smo pisali, ali to je čini nište prema onome što je u proteklom periodu proživio još jedan veliki iranski nogometaš, Ali Karimi.

Karimi je svoje zlatne godine, proveo u Bayernu, period 2005-2007. godine i trenutačno živi u Dubaiju. Njega kako piše Times, pod svaku cijenu vlasti žele vratiti u zemlju. Prema tvrdnjama Karimijevog prijatelja, novinara Mehdija Rostampoura za Karimija je bila pripremljena otmica.

Neimenovani iranski "celebrity" blizak vladajućoj garnituri nagovarao je Karimija da se s njim nađe u Fujairahu, gradu oko 130 km udaljenom od Dubaija, odakle je trebao na silu biti odveden na brod i vraćen u Iran.

Taj celebrity mu je rekao da i on želi pobjeći iz Irana i tražio da se nađu uživo. Karimi je od početka bio sumnjičav. Nije namjeravao otići na sastanak, a onda mu je još neposredno prije dogovorenog termina stigla poruka od prijatelja: "Fujairah je zamka". Tko je bio pošiljatelj? Osoba iz obavještajne službe", napisao je Rostampour.

On tvrdi kako je frakcija obavještajaca skovala plan prema kojem je Karimi nakon povratka u Iran trebao biti odveden na državnu televiziju gdje bi pod prisilom dao lažnu izjavu kao jednu vrstu poruke demonstrantima. Nije iznenađujuće, s obzirom na to da je Karimi još u rujnu mjesecu kritizirao vlast rekavši kako "ni sveta voda ne može oprati sramotu zbog Mahsine smrti", nakon čega za njim je praktički izdana potjernica.

Novinska agencija Fars, koja je u vlasništvu Iranske revolucionarne garde, nazvala ga je agitatorom i pozvala sigurnosne službe da se pozabave njime.

Karimi svoje pratitelje na Instagramu, njih gotovo 14 milijuna, redovito ohrabruje da se usprotive teroru koji je dosad odnio najmanje 122 žrtava (po neslužbenim brojkama i više od 200), a daje im i savjete kako da zaštite svoju privatnost na internetu.
Karimi se ipak, nakon svega oglasio porukom:

"Meni i mojoj obitelji prijete na sve moguće načine. Ali nisam važan ja. Tugujem zbog svojih sunarodnjaka diljem Irana i zbog njihove sigurnosti".

Zanimljivo, predstavnici vlasti tvrde da se Karimi može bezbrižno vratiti u domovinu. Vladin glasnogovornik Ali Bahadori tvrdi kako Karimi ali i ostali međunarodno poznati sportaši koji se protive režimu dobivaju "iskrivljenu verziju prosvjeda", za što je okrivio medije. Toj skupini očito pripada i Ali Daei, kojemu je nedavno oduzeta pa vraćena putovnica, što je bilo dovoljno jasno upozorenje.

Kopirati
Drag cursor here to close