Od anegdota do životnih lekcija

Legendarne Ćirine izjave koje će se dugo pamtiti

Legendarne izjave Ćire Blaževića koje nikada nećemo zaboraviti
Sport / Nogomet | 08. 02. 2023. u 08:45 Bljesak.info
Neispričane priče: Miroslav Ćiro Blažević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Ćiro Blažević tijekom svog života uvijek je nasmijavao svojim legendarnim izjavama. A neke njegove izjave su postale antologijske.

U Zagrebu je u 88. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo bivši hrvatski nogometni izbornik Miroslav Ćiro Blažević.

U nastavku vam donosimo neke od njegovih legendarnih izjava.

Video: Ćiro Blažević

  • Ja sam prema svojim nogometašima tiranin. Samo tiranin može egzistirati na čelu reprezentacije.
  • Zašto žene ne komentiraju utakmice? Ne mogu muškarci toliko brzo trčati koliko mogu žene brzo pričati.
  • Tuđman mi je iz kreveta vikao da ne prilazim jer bih mogao dobiti gripu. A ja sam uletio njemu u krevet i viknuo: “Predsjedniče, hoću Vašu gripu!
  • Kad smo igrali sa Estonijom, Predsjednik Tuđman je prognozirao šest naprema jedan za nas. To mi je netko došao kazati dolje na teren. Kod tog rezultata zabranio sam da se postigne i sedmi gol. Ali onaj mangup Šuker zabije i sedmi gol i sruši moju koncepciju.
  • Jebeš čovjeka koji ne promijeni mišljenje.
  • Halo, dobar dan gospodine Kranjčar… – Sine, kakav Kranjčar? Ah, gospodine Blaževiću, ispričavam se, pobrkao sam brojeve, imam ih nekoliko pred sobom. – Ali sine, kako da ti oprostim? Pa nazvao si me Kranjčarom!!! Još jednom se ispričavam ali… – Nema veze sine. Danas sam nešto dobre volje pa ću ti oprostiti. Zanima nas vaš komentar Europskog prvenstva. Tko je po vašem mišljenju bio najbolji igrač? – ZAHIROVIĆ!!!!! Tko, Zahirović!? Nevres Zahirović? Vjerojatno mislite na Zahoviča? – Sine, ti si stvarno odlučio da me danas potpuno razjebeš. Pa, naravno da mislim na Zahoviča!
  • Ja kažem da sam bolji trener od Capella. Onda me pitaju: "Kako to?" Pa da su Capello ili Mourinho rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta (mjesto pored Travnika, op.a). Nek oni odu iz Travnika do vrha nogometa, ma daj.
  • Barić mi kani namjestiti pušku. Trudit ću se da cijev bude uperena u kontra smjeru!
  • Ja sam politički antitalent.
  • Ako hoćete saznati i njemački sastav, nema problema! Tko će igrati u napadu? Kirsten! Pardon, Kirsen…
  • Muškarci koji ne vole nogomet su uglavnom homoseksualci.
  • Njemačka je najbolji i najatraktivniji partner kojeg smo mogli dovesti na naš najveći stadion. Brazil je atraktivniji? Nije, Brazil nikad nije bio prvak Europe!
  • Predbacuje vam se što niste bili u Milanu, gledali Milan – Dinamo? – Opet pljuvanje! Nikad mira. Da sam bio tamo, rekli bi: “Taj gleda samo Dinamo!”. Utakmicu sam odgledao u Božjem miru, na TV, nije meni do slikanja i šminkanja. E, sad će se i to ismijavati. Nema više intervjua, neću govoriti.
  • Mogu li vas Jugoslaveni prevariti nekim taktičkim novostima? Mogu, Živadinović je veliki strateg. Mogu me iznenaditi, ali “kod Gige u šupi”!
  • Parkirao sam i krenuo pješice, a jedan čovjek otvori prozor i vikne: Ćiro, mrzim te k’o psa, ali pobijediš u Beogradu i neću te mrziti. Molim vas čika Ćiro, pobijedite, veli mi jedna curica… A ovoga svoga ja pitam, dobro, zašto me mrziš? On mi kaže, pa ne znam…
  • Tko če odlučivati o mojoj sudbini?! Nabijem ih na kur…, sve koji tako misle, baš tako im napiši.
  • Bi li mijenjali Šukera za 10 Batistuta? – Hehe, jebote Batistuta!
Video: Jebote Batistuta

Ćirine lekcije

Po odlasku u Švicarsku radio je kao metlar, a osam godina kasnije postao izbornik ove zemlje. Pitali su ga je li očekivao da će od metlara postati izbornik?

Kada me jedan šovinist novinar upitao jesam li očekivao da ću od metlara postati izbornik, nisam zanijekao da sam bio metlar iako sam tada furao Jaguara, a oblačili me kreatori. Odgovorio sam mu: Kad sam bio metlar, nisam mislio da ću biti izbornik. Ja sam u to bio siguran, budalo jedna.

Zašto život definira kao male satisfakcije i velika razočarenja?

Čuješ... Skoro si me rasplakao, jer to je najveća istina. Ja sam bio šampion i kup osvajao. Bio sam izbornik pet reprezentacija. I to su sve velike satisfakcije. A još veće razočarenje je kada si na ulici. Kada te đubrad istjeraju i onda ti hodaš trotoarom i pitaš se: "Bože, hoće li me još neko angažirati?" E, to su ta razočarenja koja totalno zakamufliraju onu radost koju si imao kad si bio šampion."

Poruka mladima

Moraju znati raditi na sebi da osiguraju ono što je najvažnije jer svi kažu zdravlje. A Ćiro kaže: "Da, zdravlje... Ali, i najzdraviji čovjek bez para - gotova bolest." Ja kad nemam para, ja sam psihički bolestan. Moraš raditi na sebi da bi mogao sebi osigurati egzistenciju. Moraš se jako truditi da bi zaradio novac.

Sreća i razočarenje

Nikada sreća ne može biti tako velika kad pobijediš koliko je razočarenje veliko kad izgubiš.

Sedam faktora uspjeha

Postoji jedna formula sastavljena od sedam faktora: talent, motivacija, karakter, sportska inteligencija, sredina, trening i, na kraju, sreća. Svi su ti faktori važni. U mojem se slučaju socijalna motivacija pokazuje kao najveća. Prije je, možda, taj elemenat bio dovoljan, ali se nije uočavalo koliko je i sredina važna.

O talentu

Moja me majka spremala za svećenika. Otišao sam u sjemenište, ali kada me časna oblačila, shvatio sam da to nije za mene. Otišao sam kući i rekao majci da sam se zaljubio u časnu sestru i tu je bio kraj mog svećeničkog puta. Želim reći da moraš biti talent za neke stvari i da se to ne može nametnuti.

O nacionalizmu

Ja volim sve ljude. Mrzim ove primitivce koji odlaze u ekstreme pa mrze nekoga zato što nije... To je grozno. Ja sam takav, evo ti sve, respektiram tvoje, ali nemoj dirati moje. To je u mojoj doktrini i mom odgoju. Odrastao sam s muslimanima i Srbima. Nikad nismo znali tko je tko. Nadam se da će to jednom prevagnuti kod nas jer čovjek se ne smije pozivati na primitivce koji su smatrali da mogu ubiti, a da im se ništa ne dogodi. To je strašno.

Kopirati
Drag cursor here to close