Varanje

Lažna dokumentacija: U bh. reprezentaciji dijabetičara igrali zdravi igrači!?

Reprezentacija je prekršila osnovno pravilo da na prvenstvu mogu igrati samo dijabetičari.
Sport / Nogomet | 06. 06. 2022. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponosni na uspjehe svoje malonogometne reprezentacije dijabetičara, Bosanci i Hercegovci su je odmilja nazvali “najslađom reprezentacijom”. Međutim, vrijeme je pokazalo da uspjeh ovih sportskih heroja nije nastao na ferpleju te da njihove pobjede nisu bile dovoljno slatke za slavu.

Skrivajući u svom sastavu nogometaše koji nemaju šećernu bolest, reprezentacija je od 2016. do 2019. godine triput osvajala titulu europskog prvaka na prvenstvu Dia EURO, otkrili su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pojedini članovi tima.

Reprezentacija je tako prekršila osnovno pravilo da na prvenstvu mogu igrati samo dijabetičari.

Bivši izbornik Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. On je dječiji dijabetolog u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji je zdravim odraslim igračima pisao uvjerenja i davao upute o fingiranju bolesti, javlja CIN.

Mujić je organizatorima prvenstava slao uvjerenja o bolesti nogometaša u kojima ih je obavještavao da točnost podataka jamči KCUS. Dokumente je ovjeravao vlastitim i pečatom Pedijatrijske klinike. Novinari su pronašli više uvjerenja koja potvrđuju te iskaze. Međutim, iz ove zdravstvene ustanove kažu da ne stoje iza ovih nalaza i da njihov uposlenik nije smio koristiti pečat Klinike za privatne potrebe.

Mujić je tjednima obećavao da će govoriti za CIN, da bi u kratkom razgovoru rekao samo da su svi reprezentativci dijabetičari, što potvrđuju uvjerenja drugih dijabetologa, ali da pojedini igrači to ne žele priznati.

“Sad ti kažem, svi oni kriju da imaju dijabetes'', rekao je.

Ipak, novinari u medicinskoj dokumentaciji četverice reprezentativaca, kojoj su imali pristup, pored Mujićevih uvjerenja i jednog nalaza nisu pronašli druge nalaze.

Iako je obećao ustupiti dokumente drugih liječnika koji dokazuju njegove tvrdnje, Mujić to nije uradio. Novinari CIN-a su mjesec dana intenzivno pokušavali dogovoriti intervju sa njim, a u dva navrata su ga dočekali ispred Pedijatrijske klinike. Svaki put je obećavao da će detaljno objasniti kako su nastajale potvrde, ali to nikada nije uradio.

U kratkim razgovorima je davao kontradiktorne informacije. Isprva je potvrđivao da je na uvjerenjima koristio pečat Pedijatrijske klinike, da bi kasnije negirao da je to rekao. Tijekom ovog razdoblja Mujić je bio hospitaliziran, optuživši novinara da je uzrokovao njegove tegobe.

Bolest na papiru

Bivši izbornik Saša Vitković kaže da je reprezentacija, u koju su na početku zaista bili pozivani samo dijabetičari, prvo evropsko prvenstvo igrala u rumunskom Cluju 2015. gdje su osvojili četvrto mjesto. Stvari su se promijenile već iduće godine na prvenstvu u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina (BiH) je 2016. kod kuće prvi put postala prvak Europe, a u timu je debitovao Sedin Mulaosmanović Kenedi. Za ovog igrača prvoligaškog futsal kluba „Željeznica“ iz Trnova dvojica bivših kolega iz reprezentacije tvrde da nije dijabetičar.

U njegovom elektronskom zdravstvenom kartonu u rubrici kronične bolesti nije bilo podataka o dijabetesu, a uvjerenja i nalazi sa potpisom dr. Mujića obilovali su proturječnim podacima.

Prema uvjerenjima, Mulaosmanović je prvo obolio od težeg oblika dijabetesa – tip 1, a potom od lakšeg – tip 2.

Sarajevski dijabetolog Mirza Osmanagić kaže da je to gotovo nemoguće. Dijabetes tipa 1 nastaje uništenjem pojedinih ćelija gušterače koja zato potpuno gubi sposobnost regulacije šećera pa oboljeli moraju uzimati inzulin, dok dijabetičari tipa 2 šećer obično regulišu tabletama.

“Da se tip 1 prebaci u tip 2, to je baš poprilično teško pojmljivo za nas ljekare”, kaže Osmanagić i dodaje da uvijek postoji mogućnost pogrešne dijagnoze.

Cijeli tekst pročitajte na www.cin.ba.

 

Kopirati
Drag cursor here to close