Veličao Mussolinija

Lazio suspendirao sokolara zbog fasističkog pozdrava

Bernabe je u Laziju već 11 godina zadužen za maskotu kluba, orla Olimpija, koji prije svake utakmice na stadionu Olimpico napravi tri kruga oko stadiona te se potom vrati na njegovu ruku.
Sport / Nogomet | 20. 10. 2021. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Lazio / Sokolar Lazia

Vodstvo talijanskog nogometnog prvoligaša Lazija suspendiralo je sokolara Juana Bernabea nakon što je objavljen video u kojem veliča talijanskog diktatora Benita Mussolinija.

Bernabe je u Laziju već 11 godina zadužen za maskotu kluba, orla Olimpija, koji prije svake utakmice na stadionu Olimpico napravi tri kruga oko stadiona te se potom vrati na njegovu ruku.

Španjolac je suspendiran nakon što je na društvenim mrežama objavljen videozapis u kojem zajedno s nekoliko navijača "nebesko-plavih" na tribini veliča Ducea, te pozdravlja rimskim pozdravom, poznatim i kao fašistički pozdrav.

"Poduzete su mjere za trenutačnu suspenziju dotične osobe i za mogući raskid postojećih ugovora," poručili su iz kluba.

Prema talijanskom sportskom dnevniku La Gazzetta dello Sport, video je snimljen nakon pobjede Lazija u subotu protiv Milana.

Navijači Lazija često su na udaru kritika zbog optužbi za rasističko skandiranje i fašizam, a nerijetko na stadionu podižu divovske transparente s fašističkim parolama i slikama Benita Mussolinija. Svojedobno su istaknuli transparent kojim su pružili podršku srpskom ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu.

Unija židovskih zajednica u Italiji (UCEI) oštro je prosvjedovala rotiv fašističkih pozdrava i slogana u čast Mussolinija.

"Suočeni s razmetljivošću gesta i simbola koji prizivaju fašističke ideale, ne može biti dvosmislenosti i odugovlačenja", reagirala je u izjavi predsjednica UCEI -a Noemi Di Segni.

"Ponašanje trenera orla Olimpije, simbola Lazija, ovjekovječeno u videu koji je postao viralan, ne ostavlja sumnju. Klub i savez moraju intervenirati s najvećom hitnošću i efikasnošću", rekla je gospođa Di Segni.

"Nogometni svijet mora se riješiti fašista i nositelja mržnje," dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close