Legendarni strijelac

La Liga prigodnim video zapisom čestitala Šukeru rođendan

Davor Šuker jedno je od najznačajnijih imena u povijesti hrvatskog nogometa. Rođen je na današnji dan...
Sport / Nogomet | 01. 01. 2022. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: UEFA / Davor Šuker

Davor Šuker jedno je od najznačajnijih imena u povijesti hrvatskog nogometa. Kao igrač osvojio je svjetsku broncu, a kao predsjednik HNS-a može se pohvaliti srebrom s Mundijala.

Rođen je 1. siječnja 1968. godine u Osijeku. Postigao je najviše golova za hrvatsku reprezentaciju, a na SP u Francuskoj 1998. bio je prvi na listi strijelaca. Naime, Šuker je sa šest pogodaka na turniru osvojio Zlatnu kopačku, ispred Batistute i Vierija koji su imali po pet.

Iste je godine zauzeo treće mjesto u izboru Fifinog igrača godine te drugo mjesto u izboru za Zlatnu loptu France Footballa.

Posebno imponira jedan podatak: Davor Šuker i njemačka nogometna legenda Gerd Mueller najefikasniji su strijelci u Europi.

Bivši napadač njemačkog velikana Bayerna najučinkovitiji je strijelac u europskim kupovima, dok Šuker ima najbolji prosjek golova u povijesti europskih prvenstava i njihovih kvalifikacija, objavila je 2020. godine Europska nogometna federacija (UEFA).

Bivši predsjednik HNS-a je u 22 nastupa u dresu “Vatrenih” u kvalifikacijama i na završnom turniru EP-a zabio 20 golova što je prosjeko od 0.91 po utakmici. Šuker je pritom tri gola zabio na EURO-u 1996. u Engleskoj, a 17 u kvalifikacijama za EP 1996. i EP 2000.

Šuker je igračku karijeru počeo u svom rodnom gradu, a za momčad Osijeka postigao je u razdoblju od 1984. do 1988. godine 40 pogodaka te ga je nakon što je postao i prvi topnik tadašnje lige u svoje redove doveo zagrebački Dinamo.

Za maksimirske je Modre nastupio 60 puta, uz 34 gola, da bi 1991. godine potpisao za španjolsku Sevillu, u kojoj je proveo punih pet godina te zaigrao i s Diegom Maradonom. Za Sevillu je u više od 150 utakmica postigao 76 golova.

Dobre igre u Andaluziji odvele su ga na Santiago Bernabeu, u jedan od najvećih klubova svijeta, Real Madrid. Među Kraljevima bio je do 1999. godine, a u klupske je uspjehe ugradio novih 40 pogodaka te jedne sezone bio i najbolji strijelac momčadi. Pritom je osvojio jedan naslov prvaka Španjolske, španjolski Superkup, naslov prvaka Europe te pobjednika Interkontinentalnog kupa.

Po odlasku iz Madrida nosio je dres još jednog europskog velikana, londonskog Arsenala, a klupske je nastupe okončao u taborima West Ham Uniteda i naposljetku njemačkog Münchena 1860. S terena se povukao 2003. godine.

Najdublji je trag, naravno, ostavio u nacionalnom dresu s kvadratićima, čije je boje branio 69 puta, a s 45 pogodaka najbolji je strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije.

Europska nogometna federacija (UEFA) uvrstila ga je 2003. godine na popis "zlatnih igrača" prigodom 50. obljetnice kao predstavnika Hrvatske, po izboru Hrvatskog nogometnog saveza. Našao se i na Peleovom popisu 125 najboljih igrača svih vremena, kao i među 100 najboljih igrača 20. stoljeća po izboru uglednog časopisa World Soccer.

Španjolska La Liga na Twitteru je prigodnim video zapisom čestitala Šukeru rođendan.

Kopirati
Drag cursor here to close