Zabrinuli se

Kultni njemački klub bilježi gubitke: Schalke se priprema na još gore!

Schalke je u poslovnoj godini 2019. uknjižio gubitak od 26,1 milijun eura. Ukupni prihod kluba također je u prošloj poslovnoj godini bio značajno smanjen, na 275 milijuna eura.
Sport / Nogomet | 17. 03. 2020. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Financijski direktor Schalke Peter Peters imao je crvene brojke na slajdovima

Većina njemačkih bundesligaša su ne samo nogometni klubovi s bogatom tradicijom i armijom vjernih navijača, nego i složeni koncerni, odnosno poslovne mašinerije oko kojih se vrti mnoštvo interesa - to više, što je više novca u igri.

Schalke 04 je zasigurno jedan od vodećih brendova višestrukog nogometnog prvaka svijeta, a boje Elfa branilo je nekoliko proslavljenih igrača nebesko plavih.

Međutim, sezona 2018/2019 bila je za klub iz Gelsenkirchena rezultatski poražavajuća, što se automatski odrazilo i na poslovne rezultate.

Schalke je tako za poslovnu godinu 2019. uknjižio gubitak od 26,1 milijun eura. Ukupni prihod kluba također je u prošloj poslovnoj godini bio značajno smanjen, na 275 milijuna eura.

Radi usporedbe, godinu dana ranije Schalke je ubilježio 40,5 milijuna eura dobiti, pri ukupnom prihodu od 350,4 milijuna eura.

"Ima li smo lošu poslovnu godinu. Brojke ukazuju na ogromnu ovisnost o međunarodnim natjecanjima, osjećamo to. Jednostavno se ne smije prečesto biti izvan toga", izjavio je financijski direktor kluba Peter Peters (57).

U izvješću je pojašnjeno da su prihodi bez sudjelovanja u Ligi prvaka pali za gotovo 40 milijuna, a smanjeni su i prihodi od prodaje igrača.

Ipak, tijekom poslovne godine Schalke je, ako ništa, uspio smanjiti ukupnu zaduženost sa 219,6 na 197,9 milijuna eura.

Peters kaže kako bi poslovanje u 2020. godini moglo doživjeti dodatni financijski kolaps ukoliko se klub ne plasira u Europsku ligu.

Dođe li do nastavka prvenstva u Bundesligi, četiri domaće utakmice bez gledatelja značile bi smanjenje prihoda od osam milijuna eura.

Čitav poremećaj koji je u sportu izazvala pandemija koronavirusa odražava se i na Bundesligu u cjelini, koja bi mogla ostati kratka za 750 milijuna eura. Naravno da se taj gubitak prihoda recipročno odnosi i na Schalke.

Zanimljivo je da su se danas u njemačkim medijima pojavile izjave nogometaša i klupskih dužnosnika koji su spremni na odustajanje od svojih zarada u razdoblju izvanredne situacije. Kako će se koji klub snaći u ovom kaosu, nitko se za sada ne usuđuje prognozirati.

"Ono što mi možemo učiniti je igrati i organizirati nogomet. Ako to više ne možemo učiniti, to je opasno po našu egzistenciju. Može pretpostaviti da ćemo i dalje igrati bez gledatelja", kazao je financijski direktor Schalkea.

Kopirati
Drag cursor here to close