Blagdan prije blagdana

Kronologija jedne bajke

AZ Alkmaar, Legia iz Varšave i Aston Villa bili su protivnici s kojima su se "Plemići" trebali uhvatiti u koštac.
Sport / Nogomet | 14. 12. 2023. u 10:11 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostvareni su ciljevi - dvostruka kruna i grupna faza nekog europskog natjecanja.

Tog prvog rujna u 14:30 za početak jedne europske bajke kuglice su bile nemilosrdne prema najtrofejnijem bh. klubu, te su mu "poklonile", po mnogim tvrdnjama, najtežu grupu UEFA Konferencijske lige.

AZ Alkmaar, Legia iz Varšave i Aston Villa bili su protivnici s kojima su se "Plemići" trebali uhvatiti u koštac.

I uhvatili su se.

Infarktni preokret

HŠK Zrinjski svoju europsku bajku započeo je infarktnim preokretom protiv nizozemskog velikana. Nakon 0:3 na poluvremenu, u povijesnim knjigama najvećih preokreta svoje mjesto će pronaći i HŠK Zrinjski koji je uspio "utrpati" četiri gola za delirij, kako u Mostaru, tako i u Europi.

Zašili su Mostarci tada usta i Dicku Advocaatu koji je na poluvremenu kazao kako "takvi klubovi ne zaslužuju igrati europska natjecanja" kao i mnogima koji su pomislili kako će klubovima utakmice sa Zrinjskim biti poput malo jačeg treninga.

Hram nogometa

Sljedeća utakmica - hram nogometa, Engleska, Birmingham, Villa park, nešto o čemu su svi sanjali.

S podsmijehom se ponovno gledalo na bh. prvaka, čak su se i igrači i tadašnji trener smijali na spomen tog kluba koji, evo još uvijek, hara najjačom ligom na svijetu.

"Ne smijemo biti impresionirani", kazali su tada.

"Istrčat ćemo na teren, dati sve od sebe", dodali su, a to su i ostvarili.

Plemići su 94 minute odolijevali jednoj od najskupljih momčadi na svijetu i pokleknuli. No, iako je pobijedu odnijela domaća ekipa, snažniji dojam u svemu tome ponovno je ostavio klub iz Mostara koji je pokazao da se mogu nositi sa svjetskim velikanom.

Zrinjski je sa svoja tri boda još uvijek jahao na prvom mjestu. Doduše, isto toliko bodova imali su i ostali protivnici u grupi, no Mostarci su se ipak mogli pohvaliti kako su i nakon dva kola bili na čelu najjače konferencijske grupe.

Opet taj VAR

Uslijedila je neugodna varšavska Legija na stadionu HŠK Zrinjski. Dobro poznati protivnik koji je već godinama unazad stalni sudionik europskih natjecanja i neprikosnoveni prvak Poljske ponovno je pokrenuo žustre rasprave oko VAR tehnologije.

Milimetri su odlučivali i na kraju odlučili ishod utakmice.

Zrinjski je na domaćem terenu ostao poražen rezultatom 1:2 zbog, kako je na kraju potvrdila tehnologija koja provjerava tehnologiju, greške prilikom povlačenja linija pri poništavanju gola za izjednačenje rezultata. Tko zna što bi tada bilo - jedan bod ili puni plijen, nikad nećemo saznati, no ponovno je cjelokupna javnost ostala oduševljena borbenošću mostarskog prvaka.

Poljska i Nizozemska

Uslijedila su i nova dva poraza. Možda i jedine dvije utakmice u kojima Zrinjski nije zaslužio pobijediti, no i sa svojim najjačim sastavom, nizozemski i poljski velikani na svom terenu nisu uspjeli poniziti "neki mali klub iz tamo neke Bosne i Hercegovine".

Ostaje žal za propuštenim bodom iz Birminghama, kao i bodovi protiv Legije u Mostaru jer bi situacija na tablici izgledala znatno drugačije, gdje bi Zrinjski možda i prošao grupu smrti, ali možda je za početak pomalo bezobrazno bilo zamišljati takve stvari.

Činjenica je da su Mostarci ostavili izuzetan trag na prvom izlasku na veliku scenu, kako na terenu, tako i na tribinama gdje ih je na svakoj utakmici pratio veliki broj mostarskih Ultrasa za koje je na posljednjoj konferenciji za medije Nemanja Bilbija kazao: "često u svlačionici pričamo o njima. Nekada ne razumijemo otkud im toliko volje, želje, ljubavi... Zaista, hvala im".

Blagdan prije blagdana

Činjenica je i to da je Zrinjski, kako Mostar, tako i Bosnu i Hercegovinu predstavio u trenutno, najboljem mogućem svjetlu, pa se ponovno pokazalo kako su najbolji ambasadori ove države upravo sportaši.

U ovom blagdanskom mjesecu Zrinjski će publici pokloniti blagdan prije blagdana - Aston Villu u Mostaru pred prepunim tribinama.

Nitko nije siguran što očekivati od ove utakmice, ali Mostar ovih dana s ponosom "na sva usta" priča kako će ugostiti velikane iz Birminghama.

I trebaju. U najmanju ruku to je ovaj klub zaslužio, ali i navijači koji godinama u nikakvim uvjetima daju posljednji atom snage za taj klub.

Europa (grupna faza) u Mostaru, uvjereni su mnogi, više neće biti misaona imenica, nego rutinska stvar, a Mostar će biti domaćin još mnogim velikanima.

Ali za kraj ove europske bajke, četvrtak, 18:45, stadion HŠK Zrinjski i Aston Villa.

Kopirati
Drag cursor here to close