Niko slavi rođendan

Kovač spomenuo neke od favorita za Zlatnu loptu

"Puno je igrača koji zaslužuju tu nagradu. Neki od njih su Karim Benzema i Robert Lewandovski. Lewandovski je srušio rekord po broju postignutih pogodaka u jednoj sezoni Bundeslige, a to je impresivno. Vidjet ćemo tko će im se suprotstaviti".
Sport / Nogomet | 15. 10. 2021. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavljeni Vatreni Niko Kovač danas navršava 50 godina. Bivši hrvatski reprezentativac i izbornik rođen je 15. listopada 1971. godine u Berlinu, kao dijete gastarbajtera iz livanjskog kraja.

Kovač je za francuske medije najavio subotnji derbi Monaca s Lyonom, ali i dao svoje mišljenje o tome tko će osvojiti Zlatnu loptu.

Uoči teškog gostovanja svoje momčadi u Lyonu, aktualni trener Monaca kazao je kako puno igrača u ovome trenutku zaslužuje Zlatnu loptu, ali nije se decidno opredijelio za nekog od kandidata.

"Puno je igrača koji zaslužuju tu nagradu. Neki od njih su Karim Benzema i Robert Lewandovski. Lewandovski je srušio rekord po broju postignutih pogodaka u jednoj sezoni Bundeslige, a to je impresivno. Vidjet ćemo tko će im se suprotstaviti. Srećom, ja nisam taj koji odlučuje", u simpatičnom tonu zaključio je trener Monaca.

Inače, o predstojećem francuskom derbiju kaže kako je Lyon težak protivnik i to je općepoznato.

"Prošle sezone odigrali smo tri sjajne utakmice s njima, a sada imaju i novog trenera, Petera Bosza, kojeg vrlo dobro poznajem. Očekujem veliku utakmicu na popunjenom stadionu. Kao i obično, idemo po pobjedu", kaže Kovač.

Karijera Nike Kovača

Niko Kovač je rofesionalni nogomet započeo igrati u berlinskoj Herthi, nastupao je i za Bayer Leverkusen, Hamburger SV te Bayern München, a igračku je karijeru okončao u austrijskom Red Bull Salzburgu.

Za Hrvatsku je izabranu vrstu debitirao 1996. godine i do 2008. godine ubilježio je 83 nastupa, te postigao 14 pogodaka. Bio je igrač sredine terena, odličan u obrambenim zadacima. Postao je nezamjenjiv u kalkulacijama izbornika Zlatka Kranjčara, koji mu je dao kapetansku vrpcu, a povjerenje mu je ukazao i sljedeći izbornik, Slaven Bilić.

Nakon što je bio pomoćni trener u Red Bull Salzburgu i vodio reprezentaciju do 21 godine, dana 16. listopada 2013. godine imenovan je izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije nakon Igora Štimca.

Hrvatska je pod njegovim vodstvom u dvije utakmice doigravanja protiv Islanda izborila odlazak na SP u Brazilu 2014. godine, ali na Mundijalu nije prošla skupinu. Nakon loših rezultata Vatrenih u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2016. u Francuskoj, Kovač je smijenjen s dužnosti izbornika reprezentacije.

Iste godine Kovač preuzima tim Eintrachta iz Franfurta, gdje radi do 2018., kada je prihvatio poziv Bayerna za poziciju šefa stručnog stožera Bavaraca.

Odmah u prvoj sezoni na klupi Bayerna osvojio je naslov prvaka Njemačke, te tako postao tek drugi čovjek u povijesti Bayerna koji je osvojio naslov prvaka kao igrač i kao trener. Smijenjen je 3. studenoga 2019. godine, nakon poraza od frankfurtskoga Eintrachta (5:1).

Dana 21. srpnja 2020. godine postao je glavni trener nogometnog kluba Monaco iz kneževine Monte Carlo.

Kopirati
Drag cursor here to close