Nogomet i politika

Katalonac prije svega: Pep Guardiola u zatvoru

Guardiola je poznat po svome zalaganju za katalonsku neovisnost. U znak solidarnosti s vođama pokreta, na utakmicama je nosio žutu vrpcu, zbog čega je opomenut od strane engleskog nogometnog saveza.
Sport / Nogomet | 17. 11. 2018. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentativna stanka mnogim trenerima dobro dođe kako bi malo odahnuli i riješili se dijela stresa, ali ima i onih koji to iskoriste za - odlazak u zatvor.

Pep Guardiola (47), trener Manchester Cityja, iskoristio je slobodno vrijeme za posjet separatističkim uznicima u Španjolskoj.

Katalonski vođa Jordi Cuixart (43), jedan od zagovornika neovisnosti, nalazi se u zatvoru Lledoners u blizini Barcelone, a Pep Guardiola, veliki zagovornik katalonske slobode, nije se libio iskazati mu svoju podršku i na ovaj način.

Cuixart se slavnom zemljaku zahvalio za solidarnost putem Twittera.

"Poruka iz zatvora: Veliko hvala, Pep Guardiola, što ste zatočenicima zatvora Lledoners pokazali kako pozicija vođe podrazumijeva i socijalni angažman i solidarnost. Također hvala što ste nas podsjetili kako timski rad nema granica. Beskrajno zahvalan", napisao je Jordi Cuixart.

Cuixart iza rešetaka sjedi od listopada 2017. godine pod optužbom španjolskih vlasti za nasilno ponašanje.

Pozadina optužnice je u pobuni Katalonaca i proglašenju neovisnosti, a Cuixart je jedan od predvodnika pokreta. Otežavajuća okolnost u optužnici protiv njega je što je pozivao na onesposobljavanje policijskih snaga prilikom policijske intervencije. Prijeti mu do 17 godina zatvora.

Guardiola je poznat po svome zalaganju za katalonsku neovisnost. U znak solidarnosti s vođama pokreta, na utakmicama je nosio žutu vrpcu, zbog čega je opomenut od strane engleskog nogometnog saveza.

"Uvijek ću nositi žutu vrpcu. Ne radi se tu o političarima, nego o demokraciji. Radi se o pomoći ljudima koji nisu ništa loše učinili, ljudima koji nemaju oružje, nego samo hrabrost prilikom glasovanja", kazao je trener Manchester Cityja.

Pep Guardiola u ovakvim emotivnim situacijama uvijek ističe kako je on prvo čovjek pa tek onda trener.

Kopirati
Drag cursor here to close