Nogomet

Kalkulacija za EURO: "Vatreni" još uvijek u dobroj poziciji

Do kraja kvalifikacija Hrvatsku očekuje gostovanje kod Walesa u nedjelju, a potom u studenom ide u Latviju (18.11.), dok će u zadnjem kolu ugostiti Armeniju (21.11.)
Sport / Nogomet | 13. 10. 2023. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je pobjedom protiv Turske praktički već mogla početi slaviti plasman na EURO koji će se iduće godine održati u Njemačkoj, no usprkos porazu "Vatreni" i dalje sami kroje svoju sudbinu.

"Vatreni" se trenutačno nalaze na drugom mjestu skupine sa 10 bodova, tri boda manje od vodeće Turske, ali Hrvatska ima i utakmicu manje. Armenija i Wales imaju po sedam bodova, a Latvija tri boda.

Do kraja kvalifikacija Hrvatsku očekuje gostovanje kod Walesa u nedjelju, a potom u studenom ide u Latviju (18.11.), dok će u zadnjem kolu ugostiti Armeniju (21.11.), javlja Hina.

S tri pobjede "Vatreni" bi osigurali ne samo plasman na EURO, već i prvo mjesto u skupini zbog boljeg međusobnog skora s Turskom. Podsjećamo, "Vatreni" su u Bursi slavili sa 2-0, dok je Turska uzvratila u Osijeku sa 1-0.

Hrvatska bi već nedjeljnim slavljem u Cardiffu praktički osigurala jednu od prve dvije pozicije. Dva kola prije kraja kvalifikacija imala bi šest bodova više od Walesa od kojeg bi imala i bolji međusobni skor, te šest bodova više od Armenije koja dolazi u Zagreb u zadnjem kolu, a prije toga igra i s Velšanima.

Dalićevim trupama mnogo donosi i bod u Cardifu, jer bi Wales ostao na tri boda zaostatka, a Armenija na -4.

Međutim, poraz u Cardifu bi sve zakomplicirao. Wales bi pobjedom nad "Vatrenima" došao na deset bodova, koliko ima i Hrvatska, ali bi imao i bolji međusobni omjer od nas jer je prvi susret u Splitu završio 1-1, dok bi Turska dva kola prije kraja imala tri boda više. Za Hrvatsku je dobra vijest što Wales i Turska još moraju igrati međusobno u Cardiffu u posljednjem kolu kvalifikacija.

Postoji i kombinacija po kojoj bi Turska, Hrvatska i Wales na koncu mogle završiti natjecanje bodovno poravnate.

Kada bi Wales primjerice dobio sve svoje preostale utakmice, doma Hrvatsku i Tursku, a u gostima Armeniju, Hrvatska slavila protiv Latvije i Armenije, a Turci kod kuće dobili Latviju, sve tri ekipe bi imale po 16 bodova. Zatvorio bi se krug u kojem bi Dalićeva momčad bila najlošija.

Čak i da se takvo što dogodi i Hrvatska zauzme treće mjesto u skupini, imala bi još jednu priliku za EURO jer bi zahvaljujući plasmanu u Ligi nacija dobila priliku u dodatnim kvalifikacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close