Stvari su jasnije

Kako će Hrvatska izgledati protiv Latvije?

Momčad Zlatka Dalića je trenutačno na trećemu mjestu tablice s četiri boda, ali ima dvije utakmice manje od vodeće Turske koja ima devet bodova.
Sport / Nogomet | 07. 09. 2023. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska reprezentacija u petak u 20:45 na rasprodanoj Rujevici igra susret 5. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv Latvije. Momčad Zlatka Dalića je trenutačno na trećemu mjestu tablice s četiri boda, ali ima dvije utakmice manje od vodeće Turske koja ima devet bodova.

Dalić nije jasno rekao tko će igrati, ali nije ni morao

Dalić je na press konferenciji uoči utakmice govorio o nominacijama hrvatskih igrača za najprestižnije svjetske nagrade te o drugim temama. Novinari su ga pitali je li spreman otkriti sastav za Latviju budući da je Hrvatska izraziti favorit, no Dalić nije želio odstupiti od uobičajene prakse da sastav ne otkriva.

"Mi imamo respekt prema svima i takva je stvar i s Latvijom. To sam rekao i igračima i stožeru i krenut ćemo s najjačim mogućim sastavom. Želimo igrati s 15 igrača, rasporediti snagu i nećemo mijenjati ništa. Krećemo s najjačim što imamo, ali nemojte me dovoditi u situaciju da mijenjam svoj stil i najavljujem sastav. Idemo punom snagom", rekao je Dalić, a prenosi Index.hr.

Hrvatski izbornik je tako ipak indirektno najavio tko će igrati, odnosno da ništa neće kalkulirati uoči puta u Armeniju kod koje Hrvatska gostuje u ponedjeljak. Dalić nema nikakvih problema s ozljedama glavnih igrača pa na teren može poslati zaista najjači mogući sastav koji će biti vrlo sličan onome iz finala Lige nacija koje je Hrvatska izgubila na penale od Španjolske.

Gvardiol umjesto Erlića

Jedina promjena u zadnjoj liniji trebao bi biti drugi stoper uz Šutala. Protiv Španjolaca je to bio Martin Erlić, ali će Dalić protiv Latvije od prve minute staviti Joška Gvardiola. Josip Juranović će uobičajeno zauzeti desni bok, a na lijevom bi trebao igrati Ivan Perišić.

U veznoj liniji igrat će standardni tercet Modrić - Brozović - Kovačić, a poseban zadatak na ovoj utakmici imat će Luka Ivanušec. On bi na desnom krilu trebao stalno ulaziti prema sredini, kao što je igrao u Dinamu i sa sobom povlačiti beka čime bi otvarao prostor Perišiću da ordinira po boku.

Smanjene opcije u napadu

Tu će mu pomagati i Kovačić koji bi Perišiću trebao biti spona u napadu, a ne očekuju se nikakve dodatne promjene u napadu. Izostavljanjem Marka Livaje s popisa za ovo okupljanje Daliću su drastično smanjene opcije u napadu, ali će protiv Latvije krenuti Andrej Kramarić.

On po potrebi može kasnije na utakmici preseliti na desno krilo ako Daliću zatreba Petković u špici. Osim njega izbornik na raspolaganju ima još samo Petra Musu i Matiju Frigana koji bi mogli dobiti priliku ako udarna postava na vrijeme riješi utakmicu.

Kopirati
Drag cursor here to close