Nogometne legende

Kaiser za sva vremena: Franz Beckenbauer napunio 75 godina

Nadimak Der Kaiser ("Car") dobio je zbog svojeg elegantnog stila i vođenja igre, te dominacije na terenu. Općenito se redovito smatra najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti.
Sport / Nogomet | 12. 09. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Franz Beckenbauer, simbol njemačkog nogometa u svijetu

Franz Beckenbauer jedno je od najslavnijih imena u povijesti nogometa. Kaiser Franz je osvojio sve, a ponajviše srca ljubitelja nogometa.

Imao je kroz život svoje uspone i padove, afere i suđenja, ljubavne priče iz romana, ali je uvijek, kad se izgovori njegovo ime, prva asocijacija bila - savršeni nogomet.

Beckenbauer je 11. rujna napunio 75 godina i mnogi su se u Njemačkoj, ali i šire,  sjetili čestitati mu, a Kaiser je i u poznoj životnoj dobi istinski simbol njemačkog nogometnog stila, premda je četiri desetljeća izvan travnjaka.

Franz Anton Beckenbauer . Der Kaiser - rođen je 11. rujna 1945. godine u Münchenu.

Nadimak Der Kaiser ("Car") dobio je zbog svojeg elegantnog stila i vođenja igre, te dominacije na terenu. Općenito se redovito smatra najboljim njemačkim nogometašem svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u povijesti.

Beckenbauer je prvi odigrao više od 100 utakmica za nacionalnu reprezentaciju (103 ukupno). Kao aktivni nogometaš osvojio je 1974. Svjetsko prvenstvo u nogometu, a zatim i kao izbornik Elfa 1990.

S Bayernom iz Münchena osvojio je 4 puta njemačko prvenstvo (1969., 1972., 1973., 1974.) i 4 puta Europske pokale.

Godine 1972. i 1976. izabran je za najboljeg nogometaša Europe.

Kaiser 1977. godine prelazi u Newyorški "Cosmos" , a 1980. se vraća u Njemačku u Hamburger SV s kojima osvaja 1982. njemačko prvenstvo.

Od 1984.-1990. bio je izbornik njemačke nogometne reprezentacije. Od 1994. do 2009., Beckenbauer je obnašao dužnost predsjednika FC Bayern Münchena.

1998. godine, postao je potpredsjednikom Njemačkog nogometnog saveza (DFB). Krajem 1990-ih, Beckenbauer je bio na čelu uspješne organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj. Predsjedao je organizacijskim komitetom SP-a.

Foto: Witters / Franz Beckenbauer i Günter Netzer 1981. dok je HSV bio veliki klub

Poznat je po tome što je veliki zaljubljenik svoje nogometne generacije, uvijek s biranim riječima za najveće protivničke igrače. Skeptičan je prema ulaganjima vrtoglavih svota novca u pojedine nogometne zvijezde modernoga doba.

"Kada igrači poput Garetha Bale i Cristiana Ronalda vrijede oko 100 milijuna eura, Johan Cruyff bi vrijedio milijarde", rekao je jednom prilikom legendarni njemački nogometaš.

Nije slučajno što je tada spomenuo dva najskuplja igrača Real Madrida.

"Barcelona je najveći svjetski klub, čak i po tradiciji. Imali su legendarne momčadi već u 30-ima i 40-ima. U Bavarskoj toga nije bilo sve do 1965.", otkrio je Beckenbauer svoje divljenje katalonskom divu.

Uvijek poseban i ekstravagantan, Beckenbauer je nakon pojavljivanja na oglasu za veliku telekomunikacijsku tvrtku, Beckenbauer je izričito zahtijevao broj mobitela 0176 / 666666.

Međutim, uskoro je počeo dobivati pozive muškarca koji je mislio da se radi o sex-broju, jer se u njemačkom jeziku, "6" čita "sechs", jako slično riječi seks.

Video: Franz Beckenbauer - Top 5 Goals

Velika afera u kojoj je bio jedan od osumnjičenika za korupciju u organizaciji Svjetskog prvenstva u nogometu 2006., okončana je godinama kasnije zbog zastare.

Suđenje nogometnim dužnosnicima Theu Zwanzigeru, Wolfgangu Niersbachu, Horstu R. Schmidtu i Ursu Linsiju i bez pandemije ne bi bilo okončano presudom. Beckenbauerov predmet bio je odvojen od ovog suđenja zbog njegovih zdravstvenih problema, posebno onih sa srcem i očima.

Oni su bili optuženi da nisu rekli istinu o uplati 6,7 milijuna eura uoči Svjetskog nogometnog prvenstva koje je 2006. godine održano u Njemačkoj. To već godinama baca sjenku na pozitivne aspekte „ljetne bajke“, kako se obično u Njemačkoj naziva to svjetsko prvenstvo.

Beckenbauer je odmah po izbijanju afere priznao da su napravili pogrešku. ali kategorički je odbijao bilo kakvu mogućnost podmićivanja nogometnih dužnosnika svjetske nogometne federacije.

U istrazi su ga sumnjičili za pranje novca i zlouporabu povjerenja dok je bio šef organizacijskog odbora njemačke kandidature za domaćina svjetskog prvenstva 2006.

Foto: Sportbuzzer / Jednom 'Kaiser' - zauvijek car!

Beckenbauer se ženio tri puta i ima petero djece, dok je jedan od sinova, Stephan, bio profesionalni nogometaš i trener.

Nažalost, sin mu je umro u svojoj 46. godini od posljedica tumora na mozgu. Beckenbauer je često nakon sinove smrti govorio kako je to najteži udarac sudbine u njegovome životu i najveći gubitak.

Kao jedno od mnoštva poslijeratne djece, Beckenbauer se uvijek sjećao svog djetinjstva u vremenu kad se u svemu oskudijevalo. S majkom je imao poseban odnos.

“To je bilo bezbrižno vrijeme kod kuće. Svi smo bili poslijeratna djeca, nitko ništa nije imao. Nije bilo zavisti i ljubomore. A majka nam je usađivala vrijednosti kao što su uljudnost, ljubaznost, pristup i pomoć ljudima . Tako jedni drugima olakšavamo život. Danas pokušavam isto to prenijeti našoj djeci."

Beckenbauer živi u austrijskom Kitzbühelu, relativno povučeno i daleko od javnosti.

Ubraja ga se među 500 najbogatijih Nijemaca, ali ne zbog toga što je igrajući zaradio veliki novac, jer u njegovo vrijeme zarade nisu bile kao danas.

Zaslužan je njegov sin Thomas koji je očevim novcem i ukupnom imovinom sjajno upravljao. Osnovao je tvrtku Swiss Asset Management koja je godinama donosila veliki profiti.

Iako je u vrijeme velike financijske krize, koja je započela 2008. godine, tvrtka zabilježila višemilijunske gubitke, njegova imovina ostala je ogromna.

U planinama oko Kitzbühela ima pristup skijalištu, a njegova palača, vrijedna više milijuna eura, ima sve sadržaje koje možemo zamisliti za ugodan život.

Kad si čitav život bio car, onda trebaš to i ostati...

Kopirati
Drag cursor here to close