Talijanski gigant

Juventus pretrpio veliku kaznu, kažnjena i ikona kluba

Dvije i pol godine suspenzije iz nogometa dobio je Fabio Paratici, bivši sportski direktor kluba, dvije godine dobio je Andrea Agnelli, bivši predsjednik kluba, a Maurizio Arrivabene, sadašnji direktor Tottenhama, a do jučer Juventusa suspendiran je
Sport / Nogomet | 20. 01. 2023. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliku kaznu pretrpio je talijanski gigant Juventus! Federalni žalbeni sud Italije odlučio je: Juventusu se ove sezone oduzima 15 bodova, a velike kazne dobila su četvorica bivših funkcionera kluba.

Dvije i pol godine suspenzije iz nogometa dobio je Fabio Paratici, bivši sportski direktor kluba, dvije godine dobio je Andrea Agnelli, bivši predsjednik kluba, a Maurizio Arrivabene, sadašnji direktor Tottenhama, a do jučer Juventusa suspendiran je također na dvije godine. Kažnjeni su još i Federico Cherubini, bivši direktor nogometa u klubu sa 16 mjeseci, odnosno bivši igrač i dopredsjednik kluba Pavel Nedved koji sljedećih 8 mjeseci neće smjeti obavljati nikakve funkcije u nogometu.

O čemu se radi?

Talijanski nogometni savez (FIGC) još je ranije otvorio istragu o financijskim malverzacijama u klubu, koje su u glavnini i bile razlog zbog kojih je čitava uprava kluba odstupila prije nekoliko mjeseci. Naime, revizijska kuća Prisma otkrila je da u financijskim izvještajima kluba za 2019., 2020. i prvi kvartal 2021. godine nešto ne štima. U klubu su fiktivno plaćali igrače, posebice za vrijeme pandemije, a jedan od onih koji to nije poricao bio je i Cristiano Ronaldo, tadašnja zvijezda kluba, prenosi jutarnji.

Tužitelj Talijanskog nogometnog saveza Giuseppe Chine odlučio je, nakon Juventusove žalbe čitavu stvar podnijeti Federalnom žalbenom sudu koji je sljedeći nadležan za to pitanje. Sud je prihvatio Chineove argumente i otvorio parnicu protiv Juventusa i njegovih bivših dužnosnika. Iz cijelog procesa izostavljeni su klubovi poput Sampdorije i Empolija, za koje se također sumnnjalo da su u financijskim izvještajima prikazivali fiktivne brojke, predmete i plaćanja, sve kako bi prikazali gubitak manji nego što je u stvari bio.

Tražio kaznu

Chine je tražio da se Juventus kazni sa devet bodova, a Federalni sud odlučio je kaznu odmjeriti na čak -15 bodova pa će Juventus u nastavak sezone krenuti s 22 boda. Motiv za tako visoku kaznu bio je da se Juventus ne plasira u Europu za sljedeću sezonu. To su jasno obznanili i sa suda i iz tužiteljstva.

Juventus se ima pravo žaliti na Collegio di Garanzia dello Sport, tijelu koje provodi odluke u ime Talijanskog olimpijskog odbora. No, odluka toga tijela ne odgađa izvršenje svega navedenog pa je Juventus u velikim problemima... 

Kopirati
Drag cursor here to close