Dijelovi Kameruna su ratna zona

Jesu li igrači sigurni na Afričkom kupu nacija?

"S narodom Kameruna ćemo ugostiti izniman turnir. Bit će to najuspješniji Afrički kup nacija. Spremni smo pokazati svijetu najbolje od afričkog nogometa i afričkog gostoprimstva, reći će Patrice Motsepe, prvi čovjek CAF-a.
Sport / Nogomet | 24. 12. 2021. u 10:51

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u Kamerunu je i dalje napeta, još uvijek nije izvjesno hoće li baš ova zemlja biti kako je ranije planirano domaćin narednog Afričkog kupa nacija. Kako se bliži početak turnira (9.siječanj), tako se sve više priča o sigurnosti sudionika.

Problem leži u činjenici da od 2017. godine u ovoj zemlji traje tzv. "Anglofonska kriza" u kojoj je poginulo više od 3000 ljudi, a milijuni su morali napustiti svoje domove. Sukob između pripadnika anglofonske manjine i vojske eskalirao je u zadnjih nekoliko mjeseci, a u stravičnim napadima na obje strane ubijana su čak i djeca u školama. Trenutačno je područje jugozapadnog Kameruna pod policijskim satom tijekom noći.

Maskota turnira, Lav Mora je čak nosio neprobojni prsluk prolazeći kroz "opasni" dio zemlje u sklopu promocije Afričkog kupa nacija. Različite organizacije traže prekid vatre za vrijeme trajanja turnira ili prebacivanje istog u recimo Qatar. Dok se kao jedna od solucija spominje i mogućnost prebacivanja utakmica iz opasne regije u neke druge gradove.

Video: Subdued African Nations Championship kicks off

Ovog tjedna, predsjednik Afričke nogometne konfederacije (CAF) Patrice Motsepe sastao se s predsjednikom Kameruna Paulom Biyom i inzistirao da se turnir igra u gradovima i na stadionima kako je planirano ranije. Za sada najveći problem predstavlja stadion u Limbeu, jedini smješten u spornoj "anglofonskoj zoni", iako su još dva u Bafoussamu i Douali na granicama i strahuje se da bi također mogli biti na meti. U Limbeu je planirano da se odigra šest utakmica. Jedna je ona između Sierra Leonea u skupini E, dok su preostale iz skupine F u kojoj se nalaze Tunis, Mali, Gambija, Mauritanija.

Rebecca Tinsley, istraživačica ljudskih prava i članica Globalne kampanje za mir i pravdu u Kamerunu kaže:

"Engleski klubovi trebali bi biti jako oprezni u slanju svojih igrača u vrlo nestabilnu situaciju. Postoje stvarne opasnosti. Morate samo pogledati evidenciju naoružanih policija i separatističkih skupina, oni koriste sve moderniju opremu.

S druge strane, predsjednik Afričke nogometne konfederacije (CAF), Patrice Motsepe uvjerava medije kako će se sve proći u najboljem redu, čak ni pandemija korona virusa neće zaustaviti ovaj turnir.
Motsepe je rekao da će nazočiti uvodnoj utakmici i finalu sa suprugom i djecom, nakon što su europski klubovi izrazili zabrinutost zbog održavanja turnira tijekom pandemije.

"Bit ću u Kamerunu 7. siječnja sa suprugom i djecom kako bih svjedočio ovom nevjerojatnom natjecanju, rekao je.

"Možete vidjeti da postoji velika predanost i fokus kako bi se osiguralo ono što je igračima potrebno. S narodom Kameruna ćemo ugostiti izniman turnir. Bit će to najuspješniji Afrički kup nacija. Spremni smo pokazati svijetu najbolje od afričkog nogometa i afričkog gostoprimstva. Ovaj turnir je važan za narod Afrike i tako sam ponosan i uzbuđen", dodao je Motsepe.

Ove informacije najviše brinu klubove iz Engleske s obzirom na to da bi na ovom turniru trebalo da zaigra više od 40 igrača iz Engleske, prije svega Premiershipa. Od kojih su neki prave zvijezde poput Salaha, Manea, Mahreza, Keite, Parteya, itd....

Kopirati
Drag cursor here to close