Nakon dva desetljeća

Jedina neporažena momčad top europskih liga juri prema naslovu

Posljednju titulu prvaka Sporting je osvojio prije gotovo dva desetljeća, točnije 2002. godine. Tada su Jardel i Joao Pinto bili prva imena kluba, a nakon osvojenog trofeja pridružio im se i Cristiano Ronaldo. Tada mu je bilo 17 godina.
Sport / Nogomet | 09. 03. 2021. u 22:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lisabonski Sporting ove sezone ispisuje jednu od najljepših nogometnih priča. I to ne samo u portugalskoj ligi, već općenito u Europi.

Naime, momčad kojoj uoči sezone stručnjaci predviđali borbu za treće mjesto s Bragom, uvjerljivo je vodeća u nacionalnom prvenstvu Portugala i na dobrom je putu da uskoro osigura naslov prvaka.

I to ne bilo kakav, već onaj savršeni, bez prvenstvenog poraza.

Naime, Sporting je jedina momčad iz top europskih liga koja nije upisala nijedan poraz dosad. U 22 odigrana kola zeleno-bijeli slavili su 18 puta, uz četiri neriješena rezultata. Pritom su primili samo 11 pogodaka, tako da su vlasnici i najčvršće obrane portugalske lige, ali i šire.

Najveće zasluge za to idu treneru Rubenu Amorimu, koji je na klupu Sportinga sjeo prije nepunih godinu dana. Prije toga kratko je vodio Bragu, a zanimljivo je to da je veći dio karijere odigrao u Benfici, najljućem rivalu Sportinga, gdje se i umirovio 2017. godine.

Kako tvrde portugalski mediji, on je tvorac ovog čuda, u koje nitko nije vjerovao prije nekoliko mjeseci, piše portal Germanijak.hr.

Naime, Sporting već godinama kaska za Benficom i Portom, koji se posljednjih godina izmjenjuju u osvajanju titula. Upravo zbog toga, nitko mu nije davao ni minimalne šanse uoči početka aktualnog prvenstva. Pogotovo kada se zna da je Benfica uoči sezone u pojačanja uložila najviše dosad, a Porto je kao branitelj naslova bio siguran da može do nove krune.

Drugi lisabonski klub, onaj nepopularniji kod navijača, pojavio se iznenada iz drugog plana.

Iz kola u kolo počeli su kreirati svoju priču. Priču u koju na početku nitko nije vjerovao i svi su samo čekali kada će se zeleno-bijeli ispuhati. No, nisu to dočekali. Sporting nakon 22 odigrana kola jednom rukom već drži pehar namijenjen najboljoj momčadi lige i trebalo bi se čudo dogoditi da ispusti ovih 10 bodova prednosti.

Inače, posljednju titulu prvaka Sporting je osvojio prije gotovo dva desetljeća, točnije 2002. godine. Tada su Jardel i Joao Pinto bili prva imena kluba, a nakon osvojenog trofeja pridružio im se i Cristiano Ronaldo. Tada mu je bilo 17 godina, dijete je kluba i uz legendarnog Figa, najpoznatiji njihov izdanak.

Danas je ključni igrač kluba 22-godišnji Portugalac Pedro Goncalves. Stigao je na početku sezone iz Famalicaoa te je u 20 nastupa zabio 15 golova i dodao tri asistencije. Već sad je na meti brojnih svjetskih velikana i vrlo vjerojatno mu je ovo i posljednja sezona u Sportingu.

Vrlo dobro igra i lijevo krilo Nuno Santos, pridošlica iz Rio Avea te Španjolac Pedro Porro, koji je na posudbi iz Cityja. Također, treba obratiti pažnju i na 18-godišnjeg Mendesa, koji je već sad, unatoč neiskustvu, najskuplji igrač kluba.

Svima njima leđa čuvaju iskusni Joao Mario, koji je na posudbi iz Intera, te iskusni stoper, a ujedno i kapetan, Sebastian Coates.

Uglavnom, Sporting plovi prema prvome mjestu na krilima široj javnosti prilično nepoznatih igrača i tim više ovaj njihov rezultat vrijedan je divljenja.

Igraju poput lavova, koji su simbol kluba i čija preparirana statua krasi ured predsjednika kluba, i osvoje li toliko željeni naslov, bit će to velika proslava u zeleno-bijelom dijelu Lisabona.

U glavnom gradu te zemlje otprilike 60 posto stanovništva favorizira Benficu, a 40 Sporting, no Benfica ima znatno širu bazu navijača diljem Portugala i Europe i po broju članova treći je klub u svijetu.

Inače, prije nekoliko dana i Glasgow Rangers je, nakon posta od jednog desetljeća, osigurao naslov bez izgubljene utakmice, no škotski Premiership je kud i kamo slabiji od portugalske Primerira lige i ne spada u top lige Europe.

Uspjeh Sporting ipak ima veću specifičnu težinu. Naime, prema izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), portugalska liga lani je bila šesta na svijetu.


Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
 
Kopirati
Drag cursor here to close