Uoči nastavka sezone

Je li vrijeme za iskorak HŠK Posušje ove sezone?

Dobro su igrači Posušja odradili pripreme za nastavak sezone. Ćorić je imao priliku testirati momčad u pet prijateljskih susreta, a u svim utakmicama plavo-bijeli ostali su neporaženi.
Sport / Nogomet | 09. 02. 2024. u 11:05 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je moralo doći do promjene trenera, ovaj čovjek je možda jedini pravi izbor u ovom trenutku. Denis Ćorić je netko tko je dobro poznat kompletnoj BH javnosti, obožavan u Posušju. Trener koji je vratio nogomet na Mokri Dolac. Nakon odlaska s klupe uvijek je bio rado viđen gost na tribinama ovog kluba.

Polako dolazimo kraju „zimskog sna“ za igrače BH Premijer lige. Nastavak sezone se bliži, a za vidjeti je kako će se ova duga stanka između dva dijela sezone odraziti na ekipe. Posljednje službene utakmice odigrane su sredinom prosinca prošle godine, što znači da nakon čak 3 mjeseca pauze ponovno gledamo ekipe na bosanskohercegovačkim travnjacima.

Vrh tablice trenutno predvodi banjalučki Borac koji se nalazi na ugodnih „+7“ od aktualnog prvaka Zrinjskog. Na dno tabele „zakucan“ je novi prvoligaš Zvijezda 09, koji su osvojili samo 11 bodova u 18 utakmica prvog dijela sezone. Službene utakmice nastavljaju se ovaj vikend, a krenuti će sa susretima osmine finala BH kupa, potom će se sredinom veljače odigrati prvi prvenstveni susreti.

Video: Denis Ćorić novi šef stručnog stožera

Liga je ove sezone dosta izjednačena, što u prilog ide činjenica da se čak 6 momčadi nalazi u razmaku od samo 3 boda od pretposljednjeg mjesta koje vodi u drugu ligu. Među njima se nalazi i ekipa HŠK Posušje, predvođena novim-starim trenerom Denisom Ćorićem koji će voditi momčad u nastavku sezone.

Prethodno se uprava Posušja zahvalila Branku Karačiću na suradnji, pomalo neočekivano za navijače kluba podno Radovnja, smatrajući da je nekadašnji trener Zrinjskog i Širokog imao dobru igru i rezultate s Posušjem. Sam je Branko Karačić nakon otkaza, u izjavama za brojne medije, izrazio nezadovoljstvo i razočarenje zbog razilaženja s klubom, ističući da se ambicije njega i uprave nisu poklapale.

Je li otkaz Karačiću bio pogrešan potez?

Bilo je ovo neugodno iznenađenje za navijače Posušja. Izgledalo je da su od ponovnog ulaska u najjači rang BH nogometa čelnici ovog kluba pronašli pravi izbor u Branku Karačiću. Ekipa je izgledala življe, svježije nego kod prethodnih trenera. Istina, vjerojatno je presudio premali broj osvojenih bodova, no na terenu je to izgledalo drugačije. Posušje se trenutno nalazi na 7. mjestu sa 20 osvojenih bodova, uz gol razliku 20:20. Samo su na bod od pretposljednjeg mjesta koje vodi u niži rang, ali vrijedi istaknuti da se u sličnoj, pa skoro i identičnoj situaciji nalaze klubovi poput Igmana, Tuzle City, GOŠK-a, te pomalo iznenađujuće Širokog Brijega i Željezničara. Sve su ovo klubovi koji se nalaze u razmaku od 5 bodova.

Zalaganje trenera Karačića i igra koju su igrači prezentirali na terenu mamila je simpatizere kluba s Mokrog Doca da pohađaju utakmice. Nije bilo kao kod većine prethodnika, nadmetanje s konkurentima, a „bunker“ protiv „jakih“. Sada već bivši trener, Branko Karačić nije se suzdržavao „napasti“ i ove vodeće. Posušje je igralo protiv svakoga otvoreno, atraktivno i u većini slučajeva se išlo s ciljem osvajanja sva tri boda, neovisno o tome tko se nalazio na drugoj strani terena.

Previše je utakmica nesretno izgubljeno ili odigrano bez pobjednika. Stoga je dojam da rođeni Slavonac možda i nije zaslužio otići s klupe ovog hercegovačkog kluba. Bodovi su se doslovno 'prosipali' u zadnjim trenucima utakmica, poput Željezničara na Grbavici, kada je Posušje imalo vodstvo od 0:1 kroz većinu susreta i onda jednim nesretnim centaršutom ispustilo pobjedu.

Na gostovanju kod Borca također bod je bio blizu. Gosti su se odlično držali i bili konkurentni, no kako to često zna biti na gostovanju kod prvoplasiranog u ligi, završnice postaju malo „teže“. Crveni karton, odnosno neobičan drugi žuti Maglici dvadeset minuta prije kraja okrenuo je utakmicu u totalno drugom smjeru. Na kraju je Borac slavio nes(p)retnim reakcijama obrane i vratara Posušja.

Video: Denis Ćorić u podcastu Sport Centar

Također je se dosta nesretno gubilo bodove na domaćem terenu. Plavo-bijeli su na Mokrom Docu „u šaci“ držali i aktualnog prvaka Zrinjskog, s kojim su igrali 2:2 u ludoj i vrlo nervoznoj utakmici s obje strane, gdje smo vidjeli i crveni karton mladog „Plemića“ Tarika Ramića koji je bio isključen zbog nesportskog ponašanja. Također je Sarajevo odnijelo puni plijen sa Mokrog Doca unatoč tome što su uputili samo jedan udarac u okvir domaćih, a također su bodove osvajale i ekipe poput GOŠK-a i Tuzle gdje je Posušje bio izrazito bolji protivnik, u obje utakmice s preko 60 % posjeda lopte i na svakoj utakmici po 15 udaraca, dok su gosti bili iznimno inferiorni.

Kad se sve ove utakmice poslože na papir, dosta je bodova nesretno izgubljeno. Iz tog razloga se dolazi do zaključka da je možda odluka čelnih ljudi HŠK Posušja bila ishitrena i nepromišljena. Iako, u prethodno spomenutim izjavama Branka Karačića nakon ostavke, možda je posrijedi ipak bilo neslaganje trenera i čelnika kluba. Prema njegovim izjavama za pojedine medije, on je želio „malo više“ u smislu ambicija i plasmana kluba, dok je s druge strane vjerojatno borba za opstanak bila dovoljna.

Kako bilo, vrijeme je nemoguće vratiti, a i ne treba ga vraćati. Na klupi plavo-bijelih sada sjedi Denis Ćorić, donedavno trener GOŠK-a iz Gabele i čovjek koji je Posušje vratio u Premijer ligu nakon dugih 12 godina.

Denis Ćorić odličan izbor

Ako je moralo doći do promjene trenera, ovaj čovjek je možda jedini pravi izbor u ovom trenutku. Denis Ćorić je netko tko je dobro poznat kompletnoj BH javnosti, obožavan u Posušju. Trener koji je vratio nogomet na Mokri Dolac. Nakon odlaska s klupe uvijek je bio rado viđen gost na tribinama ovog kluba.

Ćorić spada također u plejadu trenera koji preferiraju moderan i napadački nogomet, tako da možemo očekivati i od njega sličnu igru Posušja kao u prvom dijelu sezone, samo naravno sa svojim, unikatnim potpisom u smislu formacije i taktike. Trener je to koji je, osim Posušja, ekipu GOŠK-a vratio u Premijer ligu, s kojim je nizao brojne rekorde u Prvoj ligi Federacije BiH, poput onog kada su na polusezoni imali od maksimalnih 45 bodova, 42 osvojena na svom kontu, 14 pobjeda uz samo jedan jedini poraz. Tada je pao rekord Veleža koji je u sezoni 2018./19. imao 39 bodova na kraju prvog dijela sezone.

Posuški strateg nedavno je sporazumno raskinuo suradnju s GOŠK-om, prvenstveno zato što se malo „ispuhao“, u smislu da nije mogao više pružiti onu energiju kojom inače pristupa svojim klubovima. Kako je naveo prethodno, presudna je bila kratka pauza između prelaska iz nižeg u viši rang BH nogometa, stvar koja je iznimno teška za trenere. Ostao je u iznimno dobrim odnosima s čelnicima GOŠK-a i sigurno će biti zanimljivo vidjeti njihov prvi susret koji će na rasporedu biti već 9. ožujka u Gabeli.

Odlično odrađene pripreme

Dobro su igrači Posušja odradili pripreme za nastavak sezone. Ćorić je imao priliku testirati momčad u pet prijateljskih susreta, a u svim utakmicama plavo-bijeli ostali su neporaženi. Zabilježili su dvije pobjede i tri neriješena rezultata. „Pali“ su Igman i Sesvete, dok su bez pobjednika odigrali sa Širokim Brijegom, Vukovarom 1911 i Croatiom iz Zmijavaca.

Solidan prijelazni rok

Plavo-bijeli mogu biti zadovoljni odrađenim zimskim prijelaznim odlascima i dolascima. Dosta je igrača ostalo, a i za one koji su otišli, pronašle su se adekvatne zamjene.

Sigurno je da je za Posušje trenutno najveće pojačanje to što su Brazilac Joao Erick i napadač Dominik Begić produžili vjernost klubu, isto tako mnogo će značiti povratak Daria Pavkovića koji će praviti ozbiljnu konkurenciju u napadu Posušja.

Također je odrađen još jedan senzacionalan transfer. Marko Hanuljak vratio se u redove plavo-bijelih. U periodu igranja za HŠK Posušje, bio je jedan od najboljih veznjaka lige pa ga je put odveo u zagrebačku Lokomotivu gdje nije dobio dovoljno prilika, što je bio okidač za njegov povratak na Mokri Dolac.

Nove akvizicije su na vratima i u obrani. Za Posušje su potpisali vratar Nikola Ilinčić koji je zamijenio odlazak, odnosno povratak mladog vratara Osijeka Franka Kolića u redove slavonske ekipe nakon isteka posudbe. Ilinčić je došao u redove hercegovačkog kluba iz NK Jaruna, člana SuperSport Prve HNL i pravit će konkurenciju Marku Galiću za osvajanje vratarske „jedinice“.

Na Mokri Dolac je stigao i mladi, 21-godišnji branič Mihajlo Jovašević, jedan od većih talenata svoje generacije koji je ponikao u akademiji FK Sarajeva. U Posušje je stigao je iz Igmana gdje je bio na posudbi.

Pored već spomenutog Kolića koji se vratio u Osijek, klub su napustili Robert Jandrek, koji je upisao samo 9 nastupa i nekadašnji kapetan Dario Krišto koji je zbog ozljeda propustio veliki dio utakmica posljednjih godinu dana.

Savršen raspored prilika za furiozan start?

Odličan se raspored poklopio Posušju i treneru Ćoriću za nastavak sezone. Prvo ih u subotu očekuje dvoboj u osmini finala kupa BiH protiv Laktaša, dok će u nastavku prvenstva na Mokri Dolac doći posljednja momčad ljestvice, Zvijezda 09. Nakon toga idu na „megdan“ Tuzli, izravnom konkurentu u borbi za opstanak.

Bit će ovo savršena prilika za vidjeti gdje se Posušje u ovom trenutku nalazi, makar kada je u pitanju borba za opstanak. Ovo su izravni konkurenti protiv kojih se mora igrati napadački i ići na sva tri boda. Iako, naravno, ni savršen start ne treba pokrenuti euforiju, a također ne treba ni u slučaju poraza padati u depresiju. Trebat će neko vrijeme Ćoriću da posloži ekipu, pripreme su velika razlika u odnosu na natjecateljske utakmice. Sam je izjavio nedavno, najavivši susret s Laktašima da je prvenstvo dugo i da treba ići utakmicu po utakmicu.

Trenutni roster i kalibar trenera koji sjedi na klupi Posušja, nudi povoda za očekivati malo bolji plasman od prošle sezone. Prethodne godine jedva se izborio opstanak, a i tada je sastav Posušja bio popunjen dosta respektabilnim imenima za BH nogomet. Trenutno to još bolje izgleda, i onda treba očekivanja postaviti shodno tome. Treća je ovo sezona od povratka u Premijer ligu, Posušje je do sada zauzelo 10., odnosno 8. mjesto u svojoj povratničkoj sezoni.

Ove sezone se definitivno treba ciljati na, objektivno ostvarivo, šesto mjesto. Široki se trenutno nalazi na toj poziciji sa samo dva boda više od Posušja, a iznad njih peto mjesto drži Sloga iz Doboja koja ima sedam bodova više, ali iznimno teži raspored u uvodnih par kola nego plavo-bijeli. Sada je savršena prilika da se napravi iskorak i da Posušje uđe u nastavak sezone sigurno od ispadanja, ali i prilika da se krene malo ambicioznije razmišljati, prema prvoj polovici ljestvice.

Kopirati
Drag cursor here to close