Traže reagiranje nadležnih institucija

HŠK Zrinjski se oglasio nakon derbija: Ne usudimo se ni pomisliti što bi bilo da je raketa pogodila igrača

"Najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski".
Sport / Nogomet | 14. 11. 2023. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HŠK Zrinjski Mostar želi, kako su naveli na službenoj Facebook stranici, snažno osuditi niz događaja kojima smo svjedočili u jučer odigranoj utakmici 14. kola Premijer lige FK Velež – HŠK Zrinjski (3:0) koja je završila zasluženom pobjedom kluba domaćina.

"Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša".

"Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvojbeno, također moglo dovesti do teških ozljeda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo ozljede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar", ističu iz kluba.

Naglašavaju kako je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do ozljeda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski, jer je jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u listopadskom derbiju igranom na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i ozlijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski.  

Osim iznad navedenog, dodaju kako su tužni i razočarani što su primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer su, kako su kazali, još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski.

"Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije "sporan", kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske".

"HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve sukladno naputcima UEFA i FIFA pravilnika. HŠK Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio 'navijačkog folklora'", zaključili su iz kluba.

Podsjetimo, na posljednjem gradskom derbiju, FK Velež je uvjerljivom pobjedom od 3:0 slavio protiv gradskog rivala HŠK Zrinjski, a derbi su više obilježile "akcije" oko terena nego na samom terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close