Pronađeni otisci prstiju u autima

Hrvatski navijači ostaju u pritvoru još najmanje pola godine

Hrvatski navijači u utorak su stigli na sud, u nešto mirnijoj atmosferi nego jučer, nisu vrijeđali novinare iz Hrvatske, kojih i danas pred sudom ima jako puno. Odbacuju sve optužbe koje im se stavljaju na teret.
Sport / Nogomet | 05. 12. 2023. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski navijači ostaju u grčkom pritvoru još najmanje pola godine, piše Večernji list, koji se poziva na izjave odvjetnika prve grupe navijača koji su jučer na atenskom sudu dali iskaz pred sucem istrage.

Čvrsta obrana 

Iduća odluka koju čekamo jest tko izlazi iz istražnog zatvora, protiv koga će biti podignuta optužnica i tko ide na suđenje, a tko izlazi na slobodu, kazao je odvjetnik. Dotad će proći barem polovica roka od 18 mjeseci, koliko istraga maksimalno može potrajati. 

Athanasios Kaimenakis, grčki odvjetnik većine BBB-a koji su nakon obračuna 'razbacani' po zatvorima diljem Grčke, nekad i sam pripadnik navijačke frakcije Panathinaikosa 'Gate 13' kazao je nakon završetka ispitivanja svojih klijenata kako za njih 60 od ukupno 95 koliko ih zastupa ne postoje nikakvi materijalni dokazi - ni videosnimke, ni DNK uzorci na temelju kojih ih se zadržava u istražnom zatvoru.

"Naša je obrana čvrsta, apeliram na obitelji mojih klijenata da ostanu mirni. Kada sam posjetio Bad Blue Boyse u zatvorima, čuvari su mi kazali da su izuzetno disciplinirani te da se lijepo ponašaju. Jako sam ponosan na njih", rekao je Kaimenakis.

Ipak, Boysi su prilikom dovođenja pred atenski sud iz policijskih marica okupljenim novinarima u ponedjeljak dovikivali najgore psovke te kroz prozore pokazivali srednji prst.

Otisci prstiju

Kako se neslužbeno doznaje, iščitavanje žalbi moglo bi potrajati petnaestak dana.

Danas pred suca istrage izlaze 44 navijača utamničena nakon izgreda u kolovozu i smrti navijača AEK-a. Zanimljivo je da je u Ateni dana veliki štrajk, prosvjeduju javne službe i prijevoznici, ne voze ni taksiji.

Neslužbeno Večernji list doznaje da su pronađeni otisci prstiju na automobilima koji se dovode u vezu s hrvatskim navijačima koji su, u koloni tih vozila, stigli u Grčku u kolovozu.

To je navodno jedan od dokaza na kojem tužiteljstvo temelji sumnju i optužbe za udruživanje u zločinačku organizaciju. To je najteža optužba za koju se hrvatski državljani terete.

Također ih se tereti za izazivanja snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, značajnog opskrbljivanja i posjedovanja eksplozivnih i zapaljivih tvari, teži oblik napada, teži oblik pokušaja i nanošenja opasnih tjelesnih ozljeda, teži oblik remećenja javnog reda i mira, teži oblik oštećenja tuđe imovine, nedozvoljeno nošenje oružja, nezakonito korištenje oružja, nedozvoljeno nošenje i korištenje pirotehnike te podmetanje požara.

Grad blokiran 

Riječ je redom o odredbama grčkog kaznenog zakona.

Hrvatski navijači u utorak su stigli na sud, u nešto mirnijoj atmosferi nego jučer, nisu vrijeđali novinare iz Hrvatske, kojih i danas pred sudom ima jako puno. Odbacuju sve optužbe koje im se stavljaju na teret.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL / Autobus hrvatskih navijača

Važno je napomenuti da ovo nije suđenje nego istražni postupak, koji može trajati najdulje 18 mjeseci.

"Ovdje je puno hrvatskih novinara. Sinoć je nakon utakmice AEK-a grad blokirala policija, iako se proširila vijest navijačkim krugovima kako će njihovi navijači danas također doći pred sud, ali za sada ih nema. Treba naglasiti da su jako stroge mjere sigurnosti poduzete tu oko suda", javila je reporterka.

Kopirati
Drag cursor here to close