EURO 2024

Hrvatska sedmi put na EURU, dva puta prošla među osam

Tijekom godina se promijenio sustav, pa se "pojavila" i osmina finala. Jednom je po Hrvatsku bio koban Portugal, drugi put Španjolska.
Sport / Nogomet | 11. 06. 2024. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za reprezentaciju Hrvatske će ovo biti sedmi nastup na Europskom prvenstvu. Od trenutka kada se ova selekcija pojavila u ciklusu kvalifikacija za EURO 1996.godine, do Njemačke "Vatreni" su propustili samo jedno.

Ono koje se igralo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine. Na prvom u Engleskoj, reprezentaciju koju je vodio Ćiro Blažević se probila do četvrtfinala (Njemačka). Otto Barić je Hrvatsku vodio u Portugalu 2004. godine, u skupini s Engleskom, Francuskom i Švicarskom, osvojena su dva boda.

Četiri godine kasnije, Hrvatska je sa Slavenom Bilićem i maksimalnih devet bodova prošla među osam. Kasnije je u jednoj od najdramatičnijih utakmica u povijesti EURA izgubila na penale od Turske.

I to bio posljednji put da se Hrvatska probla među osam najboljih na europskim smotrama. Tijekom godina se promijenio sustav, pa se "pojavila" i osmina finala. Jednom je po Hrvatsku bio koban Portugal, drugi put Španjolska.

U oba slučaja su se igrali produžeci. Quaresma je u Lensu pogodio u 117. minuti, dok su Španjolci nakon ispuštena dva gola prednosti otpor Hrvatske slomili golovima Morate i Oyarzabala. Zanimljivo, 2012. godine, Hrvatska je također bila u skupini sa Španjolskom i Italijom. U duelu protiv Italije nije bilo pobjednika (1:1), dok je Španjolska u finišu slavila golom Navasa.

Kopirati
Drag cursor here to close